Politika

Republička izborna komisija odredila 10 glasačkih mesta za referendum u inostranstvu

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2022

-

11:23

Republička izborna komisija odredila 10 glasačkih mesta za referendum u inostranstvu
Izbori - Copyright Tanjug/Zoran Mirković

veličina teksta

Aa Aa

Povodom referenduma raspisanog za 16. januar, radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, Republicka izborna komisija je donela rešenje o određivanju 10 glasačkih mesta u inostranstvu. Tako će glasači koji borave u Austriji, a koji su se prijavili za glasanje na referendumu, moći da glasaju u Ambasadi Srbije u Beču, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Svi koji borave u Belgiji i Luksemburgu, a koji su se prijavili za glasanje, moći će to da učine u Ambasadi naše zemlje u Briselu. Ambasada Srbije u Rimu biće glasačko mesto za sve koji borave u Italiji, a Ambasada u Oslu za sve koji borave u Norveškoj, a prijavili su se za glasanje.

Svi koji žele da se izjasne na referendumu i za to su se prijavili, a borave u Rusiji, moći će to da učine Ambasadi Srbije u Moskvi, dok će svoje biračko pravo svi koji borave u Severnoj Makedoniji moći da iskoriste u Ambasadi u Skoplju.

Glasači koji borave u Nemačkoj, moći će da glasaju u Generalnom konzulatu Srbije u Minhenu, a oni u Francuskoj u Konzulatu Srbije u Strazburu.

Glasači koji borave u Hrvatskoj, i prijavili su se za glasanje na referendumu, moći će da glasaju u Generalnom konzulatu Srbije u Vukovaru, dok će Generalni konzulat Srbije u Cirihu biti mesto za glasanje svih koji borave u Švajcarskoj.

Ta biračka mesta utvrđena su u skladu sa odredbom Uputstva RIK-a za odredivanje glasačkih mesta u postupku sprovođenja republičkog referenduma, kojom je propisano da je za otvaranje glasačkog mesta neophodno da se prijavi najmanje 100 glasača.

Imajući u vidu da je rok za prijavljivanje za glasanje u inostranstvu preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije istekao u ponoć 25. decembra, glasači koji su se prijavili za glasanje u državama u kojima neće biti otvorena glasačka mesta, moći će da ostvare svoje biračko pravo izlaskom na svoje biračko mesto u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija