Politika

Stranke i organizacije i danas se izjašnjavaju o referendumu

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2022

-

19:41

Stranke i organizacije i danas se izjašnjavaju o referendumu
Stranke i organizacije i danas se izjašnjavaju o referendumu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Promo

veličina teksta

Aa Aa

Političke stranke i organizacije nastavile su i danas da se izjašnjavaju o referendumu koji je zakazan za 16. januar i dok pojedini pozivaju građane da izađu na refendum i zaokruže "da", drugi pozivaju građane da se izjasne protiv promena u oblasti pravosuđa.

Među onima koji danas pozivaju građane da na referendumu zaokruže "da" je poslanik u Skupštini Vojvodine i član Predsedništva SPO Milan Ðukić koji navodi da je u interesu građana da izađu na predstojeći referendum.

"Smatramo da je u interesu građana da izađu na predstojeći referendum i zaokruže 'da', i time omoguće ustavne promene u oblasti pravosuđa koje je pozitivno ocenila Venecijanska komisija, a koje daju nove garancije nezavisnosti pravosuđa i vode njegovoj evropeizaciji, što je i program Srpskog pokreta obnove", navodi se u saopštenju SPO.

Iz Srpske radikalne stranke poručuju da će "ne" u nedelju zaokružiti svi koji žele demokratsku Srbiju, te da predstavnici vlasti poslednjih nekoliko dana pokušavaju da "nametnu stav" da svi koji će na referendumu zaokružiti "ne" zapravo žele da zaustave razvoj Srbije.

SRS navodi da je to "perfidan način" da se narod ubedi da glasaju "za" na referendumu i nelegitiman izbor sudija i tužilaca, jer smatraju da izbor sudske grane vlasti ne sme da se odvoji od volje naroda.

Organizacije Fondacija BFPE za odgovorno društvo, Centar savremene politike (CSP), Centar za evropske politike (CEP), Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) i Evropski pokret u Srbiji (EPuS) u zajedničkom saopštenju navode da referendum 16. januara ne predstavlja izjašnjavanje o evropskim integracijama.

"Iako je nesumnjivo tačno da napredak u pregovaračkom poglavlju 23 zahteva promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, ovo je prvo među nekoliko veoma važnih izmena zakonodavnog okvira i obrazaca ponašanja koje se očekuje kako bi se u budućnosti postigla nezavisnost pravosuđa", navodi se u saopštenju ovih organizacija.

Napominju i da se izmenama samo delimično postiže taj cilj, ali i da pojedina rešenja ne ispunjavaju u potpunosti prelazno merilo u delu koji se odnosi na sastav pravosudnih saveta.

Ističu da se od Srbije očekuje da izmeni svoje zakonodavstvo kako bi, u skladu sa prethodnim izmenama Ustava, u potpunosti oslobodila pravosuđe političkog uticaja, što, kako navode, predstavlja i proklamovani cilj iniciranih ustavnih promena.

Predsedništvo PUPS-a poziva svoje članove, simpatizere i sve građane Srbije da izađu na referendum i glasaju za promenu Ustava Republike Srbije.

Kako navode u saopštenju, time se otvara mogućnost da ustavni koncept nezavisnog pravosuđa i samostalnog tužilaštva zaživi u celosti.

"Jačanje institucija preduslov je za dalju demokratizaciju društva i pravnu sigurnost građana. To otvara mogućnost da Srbija postane poželjnija zemlja za život njenih građana, ali je i realna podloga za održiv ekonomski razvoj na putu započetih evropskih integracija", navodi PUPS.

Komentari (0)

Srbija