Politika

Kurti sa Boreljom o stavu Kosova: "Referendum na teritoriji druge države nije praksa demokratskih zemalja"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2022

-

23:17

Kurti sa Boreljom o stavu Kosova: "Referendum na teritoriji druge države nije praksa demokratskih zemalja"
Kurti sa Boreljom o stavu Kosova: "Referendum na teritoriji druge države nije praksa demokratskih zemalja" - Copyright EPA/OLIVIER HOSLET

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da je razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije za bezbednost Žozepom Boreljom o referendumu zakazanom za 16. januar u Srbiji.

Kako je objavio na Tviteru, u razgovoru sa visokim predstavnikom Boreljom, preneo je stav Kosova.

"Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na referendumu Srbije putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini. Referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa koju prihvata bilo koja demokratska zemlja", naveo je Kurti na Tviteru.

 

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, gostujući na RTS-u izrazio zabrinutost oko sprovođenja glasanja na Kosovu i Metohiji, te rekao da će to što Priština "nije spremna da dozvoli izjašnjavanje građana na referendumu" imati dalekosežne posledice.

"Moja molba je da poštuju Briselski sporazum i poruka ambasadorima Kvinte i Brisela je da učine da njihovo čedo poštuje Briselski sporazum. Razgovaram o tome sa svima. Videćemo, posledice će biti teže i neuporedivo dalekosežnije nego što to Albanci i Kvinta u ovom trenutku pretpostavljaju", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija