Politika

Nacrt zakona o finansiranju političkih aktivnosti stranaka poslat OEBS-u

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2021

-

13:33

Nacrt zakona o finansiranju političkih aktivnosti stranaka poslat OEBS-u
Nacrt zakona o finansiranju političkih aktivnosti stranaka poslat OEBS-u - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Radna grupa za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) uradila je, u okviru aktivnosti koje se tiču poboljšanja izbornih uslova, nacrt zakona o finansiranju političkih aktivnosti i poslala na mišljenje Kancelariji OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), rečeno je Tanjugu.

Najznačajnije izmene odnose se na smanjenje maksimalnog iznosa koji fizička i pravna lica mogu da doniraju strankama, kao i na uvođenje obaveze učesnicima izbora da pre glasanja podnesu Agenciji za sprečavanje korupcije preliminarne izveštaje o troškovima kampanje.

U toku je i rad na tri nova izborna zakona, kaže Tanjugov izvor i dodaje da se radi na zakonu o izboru narodnih poslanika, zakonu o predsedniku i zakonu o lokalnim izborima, a već su urađeni nacrti svih podzakonskih akata koji regulišu izbornu materiju.

Sve to je poslato na mišljenje ODIHR-u. Kada se proces sa ODIHR-om završi uslediće javna rasprava o predloženim zakonskim rešenjima, a nakon toga i rasprava u Skupštini Srbije.

Kada je reč o biračkom spisku, kako je ranije rečeno Tanjugu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), to ministarstvo je polovinom aprila osnovalo Radnu grupu za analizu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku čiji je zadatak da izvrši proveru usklađenosti podataka, te da se nakon izvršene analize preduzmu potrebne aktivnosti u cilju ažuriranja podataka u biračkom spisku.

Rok za sprovođenje svih aktivnosti je 1. novembar 2021. godine.

Doneto je i Upustvo o dopunama Upustva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku kojima je predviđeno šta se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji ministarstva do i posle zaključenja biračkog spiska.

Pored radne grupe za saradnju sa OEBS-om, o poboljšanju izbornih uslova istovremeno razgovaraju i predstavnici vlasti i opozicije, sa i bez prisustva stranaca.

Sledeće sedmice u Skupštini Srbije trebalo bi da se održi naredni sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez prisustva stranaca.

Na jednom od prethodnih sastanaka, vlast i opozicija su, kako kaže Tanjugov izvor, dogovorili razgovore o četiri teme, a to su mediji, izborni postupak, izborni dan i finansiranje kampanje, dok se za nastavak razgovora sa evroposlanicima čeka zvanična Agenda za međustranački dijalog.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija