Politika

Poslanička pitanja - zašto nema dovoljno prevodilaca za romski jezik, šta je s konkursima za medije...

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2021

-

11:22

Poslanička pitanja - zašto nema dovoljno prevodilaca za romski jezik, šta je s konkursima za medije...
Poslanička pitanja - zašto nema dovoljno prevodilaca za romski jezik, šta je s konkursima za medije... - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Srbije nastavila je danas rad raspravom o Predlogu odluke o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog suda u Lazarevcu i Predlogu odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Narodne skupštine.

Prethodno su poslanici zatražili odgovore i objašnjenja od izvršne vlasti i državnih organa.

Poslanik Ujedinjene seljačke stranke Milija Miletić pitao je Ministarstvo kulture da li će raspisati novi konkurs za medije i tražio da akcenat bude na malim sredinama.

On je naveo da postoje mediji u manjim opštinama koji nisu dobili pomoć za sufinansiranje medija, te pozvao nadležno ministarstvo da akcenat, ukoliko bude raspisan novi konkurs, stavi na manje opštine i lokalne portale i radio stanice.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Arpand Fremond pitao je o finansiranju Doma učenika pri Poljoprivrednoj školi u Bačkoj Topoli.

On je naveo da tri srednje škole u toj opštini pohađa oko 1.200 učenika, od kojih polovinu čine oni koji putuju.

Navodeći da su radovi na Domu učenika u kome treba da bude smešteno oko 100 učenika završeni, Fremond je pitao Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na koji način se planira finansiranje te ustanove.

Poslanik na listi Aleksandar Vučić - za našu decu Dragoljub Acković rekao je da u Srbiji nema dovoljno stalnih sudskih tumača i prevodioca na romski jezik.

Uputivši pitanje Ministarstvu prade, Acković je kazao da u Srbiji ima oko 10.000 Roma koji, kako kaže, govore samo romski jezik.

Takođe je kazao da je neophodno da Romi u Srbiji imaju svoje časopise.

Komentari (0)

Srbija