Politika

Entoni Blinken u pismu Kurtiju apeluje na nastavak dijaloga: Izbegavati akcije i oštru retoriku

Komentari

Autor: FoNet

14/01/2022

-

10:11

Entoni Blinken u pismu Kurtiju apeluje na nastavak dijaloga: Izbegavati akcije i oštru retoriku
Tanjug/AP/Olivier Douliery - Copyright Tanjug/AP/Olivier Douliery

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je nadu u nastavak dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, uz napomenu da nerešeni odnosi dve strane ostaju prepreka za članstvo i punu integraciju u evropske i evroatlantske institucije.

U pismu kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju koje je juče objavila Vlada Kosova, on je naveo i da SAD očekuju saradnju sa Kosovom u oblasti vladavine prava, zaštite prava manjina i postizanju sporazuma između Kosova i Srbije, s fokusom na međusobno priznanje.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), Blinken je izrazio uverenje da je dijalog, uz posredovanje Evropske unije, najbolji način za postizanje normalizacije odnosa dve strane, i podvukao da SAD blisko sarađuju sa EU po tom pitanju.

Pored ostalog, Blinken je naveo da treba izbegavati akcije i oštru retoriku, koje mogu da dovedu do povećanja tenzija. On je ocenio i da veću pažnju treba posvetiti postizanju sporazuma oko energetike na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, ali i da se usaglase zajednički ciljevi oko pitanja nestalih osoba.

"U interesu Kosova je da se ova pitanja reše i da dođe do kompromisnog rešenja u kratkom roku“, rekao je Blinken. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija