Politika

Ambasadorka Francuske u Tirani: Dijalog Beograda i Prištine prioritet Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2022

-

20:35

Ambasadorka Francuske u Tirani: Dijalog Beograda i Prištine prioritet Evrope
Elizabet Barsak - Copyright al.ambafrance.org

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka Francuke u Albaniji Elizabet Barsak smatra da je "pravo pitanje" u diskusiji o inicijativi Otvoreni Balkan priznanje kosovske nezavisnosti i poručuje da je dijalog Beograda i Prištine prioritet Evrope.

Barsak je rekla da je skeptična prema inicijativi Otvoreni Balkan, čiji deo nije Priština, prenosi Koha ditore.

"Verujem da je sve što je urađeno u potpisivanju sporazuma za napredovanje i povećanje bilateralne razmene veoma dobro, ali ako pogledate iz globalne perspektive celog regiona, pravo pitanje ostaje priznanje Kosova od strane Srbije i pitanje dijaloga Beograda i Prištine. Nećemo moći održivo da izgradimo istinski suverenu Evropu ako nemamo ovaj dijalog i ne napredujemo u ovoj oblasti", rekla je ambasadorka.

Ona je podsetila da je od 1. jula 2021. godine uspostavljen besplatni roming na Zapadnom Balkanu i istakla da je zbog toga pomislila na stvaranje zajednice za ugalj i čelik između Nemačke i Francuske, preteče Evropske unije.

"Počinje sa takvim stvarima, možda ne baš spektakularnim, da bi se prešlo na zaista suštinske stvari. Danas je slobodno komuniciranje, korišcćenje telefona gde god da se nalazite u regionu, manje-više kao ugalj naše komunikacije. U regionu gde se može brzo putovati jer udaljenosti nisu velike, iz Skadra možete da odete na ručak u Podgoricu, a da nemate problema sa telefonom", rekla je Barsak.

Ambasadorka Francuske, zemlje koja je 1. januara preuzela predsedavanje Evropskom unijom na šest meseci, naglasila je da ne bi trebalo da bude podela u procesu evropskih integracija između Albanije i Severne Makedonije, iako je "Skoplje talac bugarskog veta".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija