Politika

Početkom ferbruara Lajčak u Beogradu o dijalogu, ali i izborima: To što nema dijaloga nije dokaz da je dijalog stopiran

Komentari

Autor: Tanjug/Radio Slobodna Evropa

19/01/2022

-

16:59

Početkom ferbruara Lajčak u Beogradu o dijalogu, ali i izborima: To što nema dijaloga nije dokaz da je dijalog stopiran
Miroslav Lajčak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak početkom februara trebalo bi da poseti Beograd, potvrđeno je Tanjugu iz diplomatskih izvora u Briselu.

U diplomatskim izvorima navode i da je organizacija nove runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu razlog posete Miroslava Lajčka koji bi prvo trebalo da razgovara sa zvaničnicima privremenih kosovskih institucija, a zatim da dođe u Beograd na razgovore sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

U Briselu zvanično navode da je rano sada najavljivati posetu, ali kažu da su EU posrednici u svakodnevnim kontaktima kako sa Beogradom i Prištinom, tako i sa SAD i drugim partnerima koji podržavaju nastavak dijaloga o normalizaciju odnosa dve strane.

”Činjenica da nema dijaloga na visokom nivou nije dokaz da je dijalog stopiran, a posao odložen. Kada se stvore uslovi organizovaćemo novi sastanak ili pregovarača ili premijera, odnosno predsednika”, izjavio je za Tanjug portparol EU Peter Stano.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da je ideja EU posrednika da se o organizaciji glasanja Srba na KiM razgovara i po mogućstvu dogovori pre izbora predviđenih za početak aprila, i da bi upravo to bila tema na kojoj bi Lajčak mogao da insistira tokom predstojeće posete Prištini i Beogradu.

Poslednji pokušaj EU da organizuje sastanak lidera obe strane u Briselu propao je krajem pošle godine kada je u Briselu zaključeno da ”ne postoji preduslov” za novu rundu razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Istovremeno, Radio Slobodna Evropa javlja da bi osim Lajčaka  Beograd trebalo da poseti i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Slobodna Evropa navodi da će, osim sveobuhvatnih napora za oživljavanje procesa pregovora o normalizaciji odnosa, evropski i američki posrednik će pokrenuti pitanje glasanja srpskih građana na Kosovu u izbornim procesima u Srbiji. U svetlu odluke kosovske vlade koja je za ustavni referendum održan u Srbiji 16. januara, kosovskim Srbima dozvolila jedino glasanje poštom ili u Kancelariji za vezu, nastoji se da se pronađe rešenje po moguċnosti pre održavanja parlamentarnih i predsedničkih izbora u Srbiji, koji su planirani za 3 april. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija