Politika

Šef NATO vojne kancelarije u Beogradu: Poštujemo vojnu neutralnost Srbije

Komentari

Autor: J.S/Euronews

04/06/2021

-

21:16

Šef NATO vojne kancelarije u Beogradu:  Poštujemo vojnu neutralnost Srbije
Šef NATO vojne kancelarije u Beogradu: Poštujemo vojnu neutralnost Srbije - Copyright Medija tim NATO vojne kancelarije

veličina teksta

Aa Aa

"Srbija je od ključnog značaja za stabilonst Zapadnog Balkana. NATO u potpusnosti podržava dijalog o normalizaciji odnosa između Beogarda i Prištine pod okriljem EU, izjavila je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Baiba Braže na današnjoj kofnereniciji posvećenoj 15. godišnici partnerstava Srbije i NATO-a pod nazivom "Srbija i NATO - partnerstvo za budućnost".

Kako je rekla, partnerstvo Srbije i NATO-a ostvarilo je značajne rezultate u različitm domenima - od civilne spremnosti za vanredne situacije, preko obučavanja srpskih snaga za mirovne operacije, do reforme sektora bezbednosti i naučne sradnje. 

"Politički dijalog je uspostavljen, to smo videli nakon nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića sedištu NATO-a, gde se satao sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom pre samo nekoliko nedelja. Oni su tada potvrdili volju i posvećenost jačanju obostrane saradnje", kazala je ona.

Medija tim NATO vojne kancelarije

 

Kako je naglasila, tada je utvrđena posvećenost NATO-a bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu posredstvom KFOR-a. 

Podsetila je da je Stoltenberg potvrdio da će KFOR ostati u delovima shodno odredbama Rezolucije 1244 i garantovao sigurno i bezbedno okruženje kao i slobodu kretanja za sve zajednice na KiM. 

Braže je ukazala i na to da bilo koje dugoročno rešnje može biti samo političko i da NATO u potpusnosti podržava dijalog o normalizaciji odnosa između Beogard i Prištine pod okriljem EU.

"Uverena sam da NATO i Srbija treba da nastave i nastaviće da rade zajedno kako bi ceo Zapadni Balkan i ceo evroatlantski region bio siguran, miran, stabilan i prosperitetan. U tom poduhvatu, Srbija ima čast i teret da igra ključnu i jedinstvenu ulogu", kazala je Brže.

Fedriči: KFOR i Vojska Srbije odlično sarađuju na svim nivoima

Komandant KFOR-a general-major Franko Federiči istakao je ulogu KFOR-a u pružanju sigurnog i bezbednog okruženja na Kosovu, kao i o interakciji sa odgovarajućim srpskim vojnim i civilnim organima.

"Saradnja KFOR-a i zajedničke aktivnosti sa Vojskom Srbije su odlični na svim nivoima odgovornosti, od mog nivoa pa sve do jedinica na terenu", kazao je Federiči.

On je rekao da su u planu i dalji sastanci sa načelnicima generalštabova zemalja koje se graniče sa zonom odgovornosti KFOR-a kako bi se unapredio dijalog i obostrano vojno razumevanje, što se redovno dešava i u slučaju Srbije.

"Uskoro ćemo održati 500. sastanak između Vojske Srbije i Zajedničke komisije za sprovođenje. Ovaj događaj ćemo obeležiti simboličnom ceremonijom u Nišu sredinom juna”, kazao je on.

Vitale: NATO poštuje vojnu neutranost Srbije

Na panelu posvećenom 15. godišnjici partnerstva Srbije i NATO-a, šef NATO vojne kancelarije za vezu brigadni general Tomazo Vitale je izjavio da NATO i Srbija postojano razvijaju svoje blisko partnerstvo kroz zajednički rad na mnogim projektima, na osnovu obostrano korisne saradnje. 
Vitale je istakao da NATO poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije, kao i činjenicu da od Srbije kao partnera zavisi koju vrstu saradnje želi da ima sa Alijansom.

"Mislim da je jedan od najvećih izazova za NATO u Srbiji na polju javne diplomatije, pošto šira javnost ne vidi koliko toga radimo zajedno. Stvari koje radimo zajedno na izgradnji sposobnosti i interoperabilnosti sa Vojskom Srbije, naprednoj tehnologiji i nauci u polju bezbednosti, borbi protiv terorizma, sajber odbrani, razvoju sposobnosti za odgovor na vanredne situacije i drugim poljima su prema našem mišljenju veoma korisne kao deo naše saradnje“, istakao je general Vitale.

General Vitale je posebno naglasio značaj angažovanja NATO-a na promovisanju saradnje sa Srbijom.

"Protiv lažnih narativa se borimo činjenicama, našim vrednostima i konkretnim aktivnostima, kojima pokazujemo spremnost i solidarnost NATO-a. Nastavićemo da dajemo sve od sebe da objasnimo šta je NATO, koji su njegovi principi, demokratske vrednosti, kao i da pričamo o našem partnerstvu sa Srbijom“, rekao je šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu.

Komandant KFOR-a je naglasio da NATO ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti na Kosovu.

"Doprineli smo postepenoj normalizaciji bezbednosne situacije u regionu i KFOR pruža pomoć u stabilizaciji i rekonstrukciji Kosova kako bi ono postalo sigurnije mesto. NATO je čvrsto posvećen stabilnosti na Zapadnom Balkanu posredstvom mirovnih snaga KFOR-a na Kosovu, u ukupnom brojnom stanju od oko 3.600 vojnika iz 27 država, kako članica NATO-a , tako i partnera", kazao je on i dodao da NATO nastavlja da bude čvrsto posvećen bezbednosti Kosova i doprinosi održavanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice, shodno mandatu Ujedinjenih nacija.

 

Komentari (0)

Srbija