Politika

Usvojene primedbe pojedinih opozicionih stranaka: Redosled predsedničkih kandidata i dalje će se određivati žrebom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2022

-

12:10

Usvojene primedbe pojedinih opozicionih stranaka: Redosled predsedničkih kandidata i dalje će se određivati žrebom
Usvojene primedbe pojedinih opozicionih stranaka: Redosled predsedničkih kandidata i dalje će se određivati žrebom - Copyright Tanjug/Zoran Žestić,Dušan Aničić, Sava Radovanović, Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Broj na listi kandidata za predsedničke izbore u Srbiji biraće se žrebom, potvrdio je danas  predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To znači da će Predlog zakona o izboru predsednika Republike koji je već u skupštinskoj proceduri bti izmenjen budući da je po njegovim odredbama redosled kandidata trebalo je da bude utvrđen redosledom predaje kandidatura.

Ova odluka bila je sporna za predstavnike opozicije, ali i za neke nevladine organizacije.

Predsednik Srbije je na današnjoj konferenciji za medije rekao da je prihvaćen predlog da se redosled kandidata ponovo bira žrebom.

"Oni su mislili da nećemo to prihvatiti, a znamo da ćemo prvi skupiti potpise. Kakve to veze ima ko je koji na listi, nisu ljudi glupi da ne razmeju brojeve i imena i da ne mogu da pročitaju", rekao je Vučić govoreći o načinu biranja redosleda kandidata nakon zahteva opozicije koji je iznet na sastanku Kontrolnog tela za međustranački dijalog.

On je najavio da će sledeće nedelje Skupština raspravljati o predlozima izbornih zakona.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je naglasio da će na taj način Skupština zaokružiti svoj rad.

Prethodno su Dveri saopštile da je vlast prihvatila prigovore u Кontrolnom telu i odustala od više zakonskih izmena koje nisu bile predviđene Sporazumom između vlasti i opozicije.

"Na predsedničkim izborima ostao je žreb za redosled kandidata za predsednika na izbornoj listi, dodatno su povećana sredstva za izborne liste koja se dobijaju pre izbora za sve izborne učesnike, a odustalo se i od ideje da jedan birač može da podrži više izbornih listi. Takođe, pokrenuto je pitanje glasanja na Кosovu i Metohiji, kako se ne bi ponovili dosadašnji problemi, kako na nedavnom referendumu tako i na ranijim izborima", navedeno je u saopštenju Dveri.

Rade Veljanovski, kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija, nastalog takođe posle međustranačkog dijaloga rekao je za Euronews Srbija da je to bio dobar zahtev opozicije i da će dobro što je prihvaćen.

"To je pobeda opozicije nakon njenih zahteva. Da li će to uticati na izbor,  teško je reći, to nije moguće, ali u svakom slučaju jeste dobra promena", rekao je Veljanovski.

Kako je rekao, to je bio jedan od predloga opozicione grupacije u kojoj je on bio, okupljeni oko Socijaldemokratske stranke i Nove stranke.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija