Politika

Kancelarija za KiM: Na ulazu u Veliku Hoču zastava UČK

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

12:01

Kancelarija za KiM: Na ulazu u Veliku Hoču zastava UČK
Tanjug/Kancelarija za KiM - Copyright Tanjug/Kancelarija za KiM

veličina teksta

Aa Aa

Na ulasku u Veliku Hoču jutros je uočena zastava sa grbom i natpisom terorističke organizacije UČK, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.Kako se navodi, meštane ove srpske enklave u Metohiji posebno je uznemirila činjenica da je zastava okačena na ogradi ispod Crkve Svetog Jovana Krstitelja, na čijem se imanju nalazi spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima. Ovaj spomenik se i sam često nalazio na meti napada albanskih ekstremista, napominju u saopštenju.

"Nema sumnje da je po sredi otvorena pretnja Srbima koji su ovde ostali da žive i da je cilj da im se naruši mir i oni obeshrabre u svojoj odluci da ostanu i opstanu na svojim vekovnim ognjištima", ističu iz Kancelarije.

Indikativno je to, kako se dodaje, da ovakav incident dolazi u danu kada na Kosovo i Metohiju stižu visoki zvaničnici Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država.

"To otvoreno govori u prilog tome da mnogim Albancima nije stalo ni do dogovora ni do zajedničkog života sa Srbima i jedino na čemu posvećeno rade albanski ekstremisti jeste ugrožavanje bezbednosti i zastrašivanje Srba sa ciljem njihovog proterivanja sa Kosova i Metohije", ukzuje se u saopštenju.

Svi međunarodni akteri koji deluju na prostoru Kosova i Metohije, kao i institucije u Prištini, kako se navodi, moraju učiniti sve da se vinovnici ovog dela, ali i svih drugih etnički motivisanih incidenata privedu pravdi.

"Zabrinjavajuće je da je najveći broj etnički motivisanih napada na Srbe na KiM ostao nerasvetljen, što albanskim ekstremistima daje vetar u leđa za nove bezumne napade", poručuju iz Kancelarije.

Kako kažu, svaki napad na Srbe, njihovu imovinu i pravoslavne verske objekte dodatno je podgrejan i inspirisan izjavama političara iz Prištine, koji gotovo svakodnevno od srpskog naroda prave legitimne mete i raspiruju versku i etničku netrpeljivost.

"Pozivamo srpski narod u pokrajini da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju će i o ovom i svakom prethodnom incidentu i napadu izvestiti visoke zvaničnike EU i SAD, koji ove nedelje dolaze u Beograd i tražiti konkretan odgovor na pitanje kako će obezbediti mir i sigurnost na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija