Politika

Kurti: Kosovo se ne plaši formiranja ZSO, neće biti sa izvršnim ovlašćenjima

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

02/02/2022

-

13:57

Kurti: Kosovo se ne plaši formiranja ZSO, neće biti sa izvršnim ovlašćenjima
Kurti: Kosovo se ne plaši formiranja ZSO, neće biti sa izvršnim ovlašćenjima - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti, izjavio je posle zajedničke konferencije Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka da nije sa njima razgovarao o modelu Zajednice opština sa srpskom većinom i da su prava manjina na Kosovu zagarantovana po svim evropskim standardima, već da je zatražio postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom.

Kurti je prilikom posete Agenciji za vazdušni saobraćaj rekao da je najvažnije očuvati teritorijalni integritet, ustavnost i funkcionalnost, i kako je rekao, kosovske državnosti, što znači da neće biti Zajednice opština sa srpskom većinom sa izvršnim ovlašćenjima.

"Mi smo dali svoje predloge na sastancima koje smo imali u Briselu i konstruktivni smo za buduće razgovore u sklopu dijaloga koji vodi EU. Princip reciprociteta je zdrav princip dobrosusedskih odnosa. Dakle, dogovor mora da se postigne, mi smo spremni da radimo na tome i kada to kažemo, govorimo o dogovoru, a ne o dijalogu radi dijaloga", rekao je Kurti.

"Mi smo konstruktivni, ozbiljni smo i istovremeno naglašavamo da se sve više međunarodni akteri oko toga slažu. I predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, rekao je da sporazum za punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije treba da se fokusira na međusobno priznanje", dodao je kosovski premijer.

Kurti je takođe komentarisao izjavu Miroslava Lajčaka da Kosovo ne bi trebalo da se plaši osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom, rekavši da se Kosovo ne plaši već da je vlast na Kosovu oprezna, da je kosovska vlada odgovorna i da štiti državu služeći, kako je istakao, svim građanima podjednako.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija