Politika

Kurti: Nema potrebe za Zajednicom srpskih opština

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

17:28

Kurti: Nema potrebe za Zajednicom srpskih opština
Aljbin Kurti - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) u suprotnosti sa Ustavom Kosova i Metohije i da tamo nema potrebe za, kako je rekao, "zajednicom koja povećava tenzije i narušava odnose", prenela je "Koha".

On je rekao da je "pravda na delu" potrebna svim građanima na Kosovu, Srbima, kao i Albancima, Turcima, Bošnjacima, Romima, Egipćanima, Aškalijama, a ne, kako je rekao, "udruženjima koja podižu tenzije i remete naše odnose i usrećuju nekoga u Beogradu".

Tvrdi i da formiranje ZSO nikada nije bio zahtev kosovskih Srba i da oni žele "pravdu i zaposlenje".

Prema njegovim rečima, "potrebno je razlikovati zahteve koji dolaze odozdo, i imaju demokratski i socijalni karakter, od zahteva koji dolaze odozgo i koji imaju nedemokratski i hegemonistički karakter".

Kurti je na konferenciji za novinare posle sednice vlade rekao da je spreman da otputuje u Brisel na dijalog kada god ga pozove šef diplomatije EU Žozep Borelj, ali da "žele dijalog radi dogovora, a ne dijalog radi dijaloga".

"Smatramo da odnosi sa Srbijom treba da budu normalni, definitivno usredsređeni na međusobno priznanje. To je jasan, precizan i dobar put za koji smo, naravno, izneli svoje stavove, ali i naš konstruktivan pristup", rekao je Kurti, dva dana posle sastanka sa specijalnim predstavnicima Gabrijelom Eskobarom i Specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom koji su boravili u Prištini.

Kurti je ranije danas izjavio da se takozvano Kosovo ne plaši fomiranja ZSO, ali da je vlada u Prištini na oprezu, preneo je "Reporteri".

On je time odgovorio Lajčaku, koji je rekao u Prištini da Kosovo ne bi trebalo da se plaši ZSO jer takva zajednica ne znači stvaranje Republike Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija