Politika

Lajčak: Dogovor o ZSO mora da se sprovede, ne želimo Republiku Srpsku na Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2022

-

20:40

Lajčak: Dogovor o ZSO mora da se sprovede, ne želimo Republiku Srpsku na Kosovu
Miroslav Lajčak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da sporazum o Zajednici srpskih opština mora da bude sproveden, i dodao da "niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu".

Lajčak je u intervjuu za Gazetu ekspres rekao da Kosovo i Srbija treba da ispune sve do sada dogovoreno u Briselu i dodao da i Kosovo i Srbija imaju pravo da podnesu svoje predloge za ZSO.

"Niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu. Srbija ima pravo da podnese svoje predloge za ZSO, ali Kosovari neće biti primorani da potpišu bilo šta što je štetno za njihovu zemlju. Moja poseta Prištini i Beogradu sa Gabrijelom Eskobarom ima tri svrhe", rekao je Lajčak.

Govoreći o zajedničkoj poseti Prištini i Beogradu sa predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, Lajčak je rekao da postoje tri cilja te posete, od kojih je kao prvi naveo da se pošalje poruka jedinstva i da se pokaže da dijalogu posreduje EU, a da ga podržavaju SAD.

Kao drugi je naveo "da slušamo partnere i razgovaramo sa njima kako da nastavimo dalje sa procesom i treće, da razgovaramo o nekim aktuelnim pitanjima", naveo je on.

Ne postoji rok za dogovor

Lajčak je ukazao da ne postoji rok za konačni dogovor, ali dodao da se, ako postoji volja, on može postići u roku od nekoliko meseci.

Na pitanje o tome da li će ZSO imati izvršnja ovlašćenja Lajčak nije konkretno odgovorio.

On je naveo da niko neće ponuditi pismo i reći "potpišite", i dodao " vi ste ravnopravna strana u procesu i imate apsolutno pravo da u procesu iznosite svoje predloge

" I, umesto da kažemo da ovo ne želimo ili ne želimo, bolje bi bilo da kažemo "ovo je ono što mi predlažemo", "tako želimo da se to uradi" ,rekao je Lajčak.

Na pitanje ima li i Srbija pravo da daje predloge o ZSO odgovorio je:

"Naravno, jer ste ravnopravne stranke i raspravljate. A mi smo tu da vam pomognemo sa idejama koje su zasnovane na evropskom standardu i evropskom modelu", rekao je Lajčak.

Na pitanje da li veruje da bi Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti mogli da postignu konačan dogovor, Lajčak je odgovorio potvrdno, navodeći da su to dva jaka lidera koji imaju podršku naroda da nešto urade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija