Politika

Starović: Objekat stalne misije u Njujorku će biti prodat, Srbija će od sukcesora SFRJ otkupiti ambasadu u Bernu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2022

-

21:33

Starović: Objekat stalne misije u Njujorku će biti prodat, Srbija će od sukcesora SFRJ otkupiti ambasadu u Bernu
Starović: Objekat stalne misije u Njujorku će biti prodat, Srbija će od sukcesora SFRJ otkupiti ambasadu u Bernu - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je danas da bi, na osnovu Aneksa B Sporazuma o sukcesiji imovine SFRJ u inostranstvu, Srbiji pripalo nepunih 40 odsto novca od prodaje zgrade stalne misije u Njujorku, a da postoje veliki izgledi da od država sukcesora otkupimo ambasadu u Bernu.

Srbija je nameravala da otkupi udele drugih država naslednica nad zgradom u Njujorku, ali je u međuvremenu stigla ponuda za nju vredna 50 miliona dolara - 20 miliona više u odnosu na ranije procene, saopštilo je Ministarstvo.

Starović je u, kako je navelo Ministarstvo, rekao da je Srbija dobila saglasnost "većine država sukcesora" da otkupi njihove udele u ambasadi u Bernu za 7,7 miliona švajcarskih franaka, što, kako je ocenio, "nije isuviše zahtevan iznos za naše budžetske mogućnosti".

Srbiji pripada 39,5 odsto imovine SFRJ u inostranstvu, to jest diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP), prema Aneksu B Sporazuma o sukcesiji, za čiju je realizaciju zaduženo Ministarstvo spoljnih poslova.

Od 123 DKP koja su od 2001. godine predmet sukcesije, do danas je ostalo nerešeno 16 objekata u 11 država, naveo je Starović.

On je kazao da Srbija namerava da problem trajnog smeštaja DKP reši "kupovinom, otkupom ili izgradnjom novih objekata".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija