Region

Savet ministara BiH prodaje imovinu SFRJ u Njujorku i Bernu

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

16:43

Savet ministara BiH prodaje imovinu SFRJ u Njujorku i Bernu
Savet ministara BiH prodaje imovinu SFRJ u Njujorku i Bernu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Savet ministara BiH je, na predlog Ministarstva spoljnihh poslova, donelo Odluku o zajedničkoj prodaji objekta stalne misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku za 50 miliona američkih dolara, za koju ne postoji zainteresovanost nijedne države naslednice bivše države i odluku da Srbija otkupi rezidenciju SFRJ u Bernu od preostale četiri države sukcesora za 7,70 miliona švajcarskih franaka.

Savet je istovremeno upoznat sa informacijom o prodaji ove nekretnine i Nacrtu kupoprodajnog ugovora "Residential Contract of Sale", koji je neophodan za završetak postupka zajedničke prodaje država sukcesora.

"Zajednički komitet za raspodelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ je prihvatio kupoprodajnu cenu u iznosu 50 miliona američkih dolara, što je najviša ponuda s obzirom na to da je poslednja ponuđena cena iznosila 42,5 miliona američkih dolara, a vrednost nekretnine je ranije procenjena na 30 miliona američkih dolara", saopšteno je iz Saveta ministara, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodali su da je udeo Bosne i Hercegovine 15 posto ukupnog iznosa, odnosno 7,5 miliona američkih dolara (12.530.000,00 KM). Takođe, na isti način će se izvršiti i raspodela eventualnih troškova koji će nastati prilikom prometa nekretnine u postupku zajedničke prodaje Stalne misije bivše SFRJ pri UN u Njujorku.

Dobijena sredstva biće iskorišćena za kupovinu novih nekretnina

Savet ministara je na predlog Ministarstva spoljnih poslova doneo odluku o odobravanju zajedničke prodaje objekta ambasade/rezidencije bivše SFRJ u Bernu.

Podseća se da je ranije Zajednički komitet za raspodelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ prihvatio kupoprodajnu cenu Srbije u ukupnom iznosu 7,78 miliona švajcarski franaka.

Kako je Srbija, navodi se, jedna od pet suvlasnica ove nekretnine, 4.706.900,00 švajcarskih franaka predstavlja otkup suvlasničkih udela od ostale četiri države (Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Severna Makedonija i Republika Slovenija).

Bosni i Hercegovini pripada 15 posto sredstava, što je 1.167.000,00 švajcarskih franaka ili oko 2,1 milion KM.

Donošenjem ove dve odluke omogućava se nastavak sprovođenja Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije i rešavanja pitanja raspodele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ.

Sredstva dobijena prodajom ovih nekretnina BiH će iskoristiti za kupovinu novih i rekonstrukciju postojećih objekata za potrebe smeštaja diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa