Politika

Petković i Bocan-Harčenko: Beograd za nastavak dijaloga, ali očekuje da se zaustavi serija opstrukcija

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

16:36

Petković i Bocan-Harčenko: Beograd za nastavak dijaloga, ali očekuje da se zaustavi serija opstrukcija
Petković i Bocan-Harčenko: Beograd za nastavak dijaloga, ali očekuje da se zaustavi serija opstrukcija - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan - Harčenkom sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i o dijalogu Beograda i Prištine.

Petković je upoznao ruskog ambasadora sa poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji, naglasivši da se radi o nastavku kampanje pritisaka i represije nad srpskim narodom, ali i o otvorenom nastojanju da se ugroze i ukinu sva politička i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

On je izrazio očekivanja da će predstavnici međunarodne zajednice, svojim autoritetom omogućiti izjašnjavanje srpskog naroda na predstojećim izborima na prostoru KiM i na taj sprečiti posledice koje bi mogle da ugroze sve šo je do sada dogovoreno u Briselu.

Petković je kazao i da Beograd ostaje dosledno opredeljen za nastavak dijaloga, ali i da očekuje da se konačno zaustavi serija opstrukcije pregovora i da prestane da se toleriše kršenje postignutih sporazuma i dogovora od strane Prištine.

On je još jednom podsetio da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, što nije slučaj sa Prištinom koja devet godina ne želi da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, što je ključni element dosadašnjeg toka dijaloga.

Petković je ukazao i na kršenje dogovora u oblastima energetike i pravosuđa, na nesaradnju po pitanju nestalih i na zabranu medijima koji izveštavaju na srpskom jeziku da obavljaju svoj posao, ali i na najnovije provokacije koje se manifestuju u nameri Prištine da obnovi kuću poznatog nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve.

„Srbija je dosledno protiv Kurtijevih pokušaja revizije istorije i relativizacije zločina albanskih fašista u Drugom svetskom ratu", naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije je izrazio očekivanje da će Srbija i Rusija, kada je reč o Kosovu i Metohiji, u svim važnim međunarodnim forumima nastaviti, kao i do sada, da sarađuju u borbi za poštovanje međunarodnog prava.

"Beograd je opredeljen da u dijalogu teži kompromisnom rešenju, ali brani i odbrani srpske interese, i u tom smislu je podrška i pomoć Rusije od neprocenljivog značaja, zaključio je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija