Politika

Gojković pisala UN i EU, traži da se zaustavi rekostrukcija Devine kuće u Kosovskoj Mitrovici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/02/2022

-

12:19

Gojković pisala UN i EU, traži da se zaustavi rekostrukcija Devine kuće u Kosovskoj Mitrovici
Gojković pisala UN i EU, traži da se zaustavi rekostrukcija Devine kuće u Kosovskoj Mitrovici - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka kulture Maja Gojković zatražila je danas, u pismima komesarki Evropske unije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariji Gabrijel i izvršnom direktoru Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Akimu Štajneru, da se zaustavi projekat rekonstrukcije kuće Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici, soapštilo je Ministarstvo kulture.

Gojković je ukazala da je "Deva bio ozloglašeni nacistički kolaboracionista, aktivan u formiranju SS divizije Skender-beg, poznate po pripremanju i izvođenju zločina nad srpskim i jevrejskim stanovništvom", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Deva je bio gradonačelnik Kosovske Mitrovice u vreme Drugog svetskog rata i ministar unutrašnjih poslova Albanije za vreme okupacije u vreme Drugog svetskog rata, kojeg je Adolf Hitler odlikovao 1944. godine.

Ona je dodala da je iz tih razloga sa iznenađenjem primila vest da se ova aktivnost realizuje u okviru projekta Evropske unije "Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije koji doprinosi stabilnosti i miru", uz podršku UNDP.

Gojković je naglasila da je je sporni projekat "razlog duboke uznemirenosti pripadnika srpskog i jevrejskog naroda i celokupne javnosti ovog regiona", kao i da on "grubo ugrožava ne samo dostojanstvo žrtava zločina počinjenih u vreme Drugog svetskog rata i negovanje kulture sećanja, već i napore koji se danas čine u cilju uspostavljanja dijaloga".

"Navodni interes deluje cinično"

Navodni interes za arhitektonski značaj tog objekta, kao i ideja da on bude korišćen kao kulturni centar u cilju povezivanja lokalnih zajednica i promociju tolerancije, multikulturalizma i povezanosti lokalnih zajednica "deluje u najmanju ruku cinično", predočila je ona.

Gojković je napomenula da realizacija projekta "jača osećaj nesigurnosti u srpskoj zajednici čija su ljudska i građanska prava konstantno ugrožena" na tom prostoru i koja je gotovo svakodnevno "suočena sa etnički motivisanim incidentima i nasiljem nad ljudima i kulturnim dobrima".

"Želim da sa Vama podelim svoje uverenje da agencije UN i EU, u skladu sa mandatom i vrednostima koje podržavaju, ne mogu biti deo ovakvih projekata. U skladu sa tim, ponavljamo naš zahtev da sporni projekat ne bude realizovan", navela je Gojković.

Ona je i dodala da će Ministarstvo kulture i informisanja Srbije nastaviti da bude privržen partner na planu sprovođenja ciljeva i promovisanja vrednosti UN i EU.

Komentari (0)

Srbija