Politika

Mihajlović: Abortus je osnovno pravo svake žene, koji štiti Ustav Srbije

Komentari

Autor: FoNet

09/02/2022

-

14:06

Mihajlović: Abortus je osnovno pravo svake žene, koji štiti Ustav Srbije
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović najoštrije je danas osudila i ocenila kao opasnu i krajnje neprihvatljivu kampanju za zabranu abortusa u Srbiji.

"Pravo na abortus je lično pravo svake žene i ničije drugo. Niko nema pravo da se meša u to. Reč je o jednom od osnovnih ljudskih prava koja štiti i Ustav Srbije i svaki pokušaj ugrožavanja prava žena je nedopustiv", navodi se u pisanoj izjavi Mihajlović.

Ona je osudila svaki pokušaj da neko drugi odlučuje o telu žene, kao i da se žene zbog toga stavljaju na stub srama.

"Ograničavanje prava na abortus je ne samo napad na demokratiju već može direktno ugroziti živote i zdravlje žena. Šta je sledeće? Da nam se desi Poljska i da žene umiru, jer im je zabranjeno da abortiraju čak iako to ugrožava njihov život? Ljudi, ostavite naše stomake na miru", poručila je Mihajlović.

Istakla je da je pravo svake žene da odlučuje o svom telu i reproduktivnom zdravlju i svako uplitanje u to je nedopustivo i govori o sveprisutnom patrijarhatu, u kojem je ženina obaveza da rađa, pa i po cenu svog zdravlja.

"Ono što je potrebno jeste edukacija, pre svega mladih, o tome kako mogu da imaju siguran seksualni život i kako da brinu o svom zdravlju", rekla je Mihajlović. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija