Politika

Kosovski ministar: Kuću Džafera Deve u Južnoj Mitrovici treba obnoviti

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2022

-

22:11

Kosovski ministar: Kuću Džafera Deve u Južnoj Mitrovici treba obnoviti
Kosovski ministar: Kuću Džafera Deve u Južnoj Mitrovici treba obnoviti - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Ministar kulture privremene administracije u Prištini Hajrula Čeku izjavio je da "debata o Džaferu Devi", koji je bio saradnik nacista, vodi poreklo iz Srbije, kao i da je "Kosovo u svakom trenutku spremno da se pozabavi mračnom stranom svoje istorije".

On je na konferenciji za novinare rekao i da kuću Džafera Deve u Južnoj Mitrovici treba obnoviti, jer je u lošem stanju, prenosi Reporteri .

"Jasno je da debata poslednjih dana vodi poreklo iz Srbije i paradoksalno je da država koja ima državnu politiku negiranja genocida i rehabilitacije zločinaca ima tendenciju da fabrikuje narativ prikazujući Kosovo kao poricatelja holokausta", izjavio je Čeku.

On je rekao da sadašnje činjenice pobijaju taj "opasni i apsurdni narativ", te dodao da je po tom pitanju dao pojašnjenja međunarodnim partnerima.

Čeku je poručio da posle restauracije spomenik može da posluži kao dodatni prostor za istorijsku debatu, ali da “jednom moramo da zaštitimo spomenik“.

On je naglasio da se Kosovo "ne plaši istorijskih činjenica" i da su u svakom trenutku "spremni da se pozabave mračnom stranom svoje istorije".

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu i Evropska unija juče su objavili da su obustavili radove na kući Džafera Deve u Južnoj Mitrovici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija