Politika

Harčenko: Rezolucija 1244 i Dejtonski sporazum u interesu Srbije i Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2022

-

09:53

Harčenko: Rezolucija 1244 i Dejtonski sporazum u interesu Srbije i Rusije
Harčenko: Rezolucija 1244 i Dejtonski sporazum u interesu Srbije i Rusije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je danas da je Rezolucija 1244 i izvorni Dejtosnki sporazum u interesu Srbije i Rusije.

"Položaj Beograda na KiM, koji je garantovan je Rezolucijom 1244 SB UN kao i normalizacija odnosa u BiH na osnovu Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, odgovaraju interesima dve zemlje, i utiču na jačanje bezbednosti na Balkanu i celoj Evropi", rekao je on.

Poručio je da će dve zemlje nastaviti tesnu saradnju oko Kosova u cilju obezbeđenja zakonitih interesa Beograda garantovanih u Rezoluciji 1244 SB UN.

Harčenko je objasnio da na tom temelju, bez povlađivanja kosovskim Albancima, treba da se grade, uz posredovanje EU, pregovori između Beograda i Prištine.

"Priština treba da realizuje sve prethodne dogovore, pre svega o formiranju Zajednice srpskih opština, i da prestane s pokušajima da se taj model, koji obezbeđuje prava Srba, liši sadržaja", rekao je ambasador Rusije.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini Harčenko je rekao da normalizacija situacije u BiH treba da se vrši u okviru unutrašnjeg dijaloga strogo na osnovu Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

Povodom Dana diplomatije koji se obeležava u Rusiji Harčenko je ocenio da Srbija deli sa njegovom zemljom viziju ključnih međunarodnih tema i istakao da dve zemlje neguju prijateljske odnose i dijaloge na najvišem nivou.

"I dalje ćemo negovati prijateljstvo i poverenje između Rusije i Srbije, usavršavati sve dimenzije bilateralnog strateškog partnerstva, čiji je vektor određen ritmičkim dijalogom na najvišem nivou", naveo je Harčenko u autorskom tekstu koji je objavljen u listu Politika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija