Politika

Lajčak i Eskobar: Sve što je dogovoreno mora da se sprovede

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2022

-

17:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Lajčak, koji je ukazao da mu je ovo prva poseta ove godine Beogradu, a sedma od kada je na svojoj funkciji, je izrazio uverenje da je zajednička poseta sa predstavnikom SAD prenela značajnu poruku jedinstva, kao i da je pokazatelj podrške Vašingtona dijalogu pod posredovanjem EU.

Eskobar je dodao da poseta Beogradu i Prištini održava solidarnost i jedinstvo SAD i EU u verovanju da bi Balkan trebalo da bude deo evrospke zajednice i da Kosovo i Srbija treba da budu na tom putu, kroz dijalog pod okriljem Unije.

"Nismo deo dijaloga, ali ćemo pomoći i finansijski i politčki i nadamo se da će rezultati potvrditi ogromni potencijal ovog regiona", rekao je Eskobar koji je naveo da će SAD pomoći da se dogovoreno sprovede.

"Obe strane znaju spisak obaveza"

On je rekao  da to uključuje i zajednicu srpskih opština, ali da pregovarači nemaju viziju kako to da se sprovede, već će podržati svaki dogovor.

Na pitanje novinara da pojasni svoj izjavu da model ZSO moraju da dogovore Beograd i Priština, s obzirom, na konstataciju novinara, da je taj model već dogovoren Briselskim sporazumom, Lajčak je rekao da sve što je dogovoreno mora da se sprovede.

"To sam rekao u Prištini, to govorim i ovde u Beogradu. Obe strane u dijalogu tačno znaju sta je njihov spisak obaveza koje nisu ispunjene", rekao je Lajčak na konferenciji za medije u Beogradu.

Istakao je i da je glavna tema razgovora tokom njegove i Eskobarove posete Beogradu i Prištini bila neispunjene obaveze i ponovio da sve što je dogovoreno mora da se ispuni.

"To je deo procesa koji treba da se odvija paralelno sa pravno-obavezujućim sporazumom", rekao je Lajčak.

On je kazao da redovno izveštavaju zemlje članice EU o napretku dijaloga između Beograda i Prištine.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kaže da je američko stanovište da o ZSO mora da se raspravlja, jer je, kako kaže, "dogovoreno da se o tome razgovara".

"Mi nemamo viziju kako treba da izgleda ZSO, to je na dvema stranama da se dogovore, a mi ćemo svaki dogovor koji postignu podržati finansijski, politički i tehnički", zaključio je Eskobar.

"Vučić i Kurti voljni da dođu u Brisel"

Lajčak je rekao da su i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti i na privatnim sastancima i javno rekli da su voljni da dođu u Brisel kada budu pozvani.

"Niste videli mnogo dijaloga, ali je u međuvremenu bilo dosta procesa i izvesnog napretka", rekao je Lajčak i naglasio da je danas prilično optimističan.

Pitanje je kada, a ne da li će se taj sastanak dogoditi, rekao je on.

"Nikada ne bežimo od lične odgovornosti, ali ovo je dijalog uz posredstvo EU. Mi treba da pomognemo Srbiji i Kosovu da ubrzaju proces integracija. Mi nećemo da postavljamo agendu. Obe strane u dijalog znaju šta je spisak obaveza koje nisu ispunjenje, to je deo procesa koji mora da se odvija paralelno sa Pravno obavezujućim sporazumom", dodao je Lajčak.

On je pozdravio posvećenost Srbije dijalogu sa Kosovom.

"Želimo brz napredak u procesu normalizacije odnosa, primeni prethodno postignutih dogovora i rekli smo i u Beogradu i Prištini da sve što je dogovoreno mora da se sprovede", rekao je Lajčak i naglasio da je dijalog povezan sa procesom evropskih integracija Srbije i Kosova.

"Svi moraju da imaju mogućnost da glasaju"

Lajčak i Eskobar istakli su da svi građani u regionu treba da imaju mogućnost da glasaju na izborima na kojima imaju pravo glasa, i da za tako nešto postoji evropska praksa.

„Ovo je pitanje koje smo zajedno razmatrali, da ljudi treba da imaju pravo da učestvuju u demokratskim procesima. Postoje standardi i ustanovljena evropska praksa koja omogućava ljudima da glasaju iako žive negde drugo. Treba postići konsenzus o modalitetima, a to je na dve strane“, poručio je on odgovarajući na pitanje da li će Srbi na KiM imati mogućnost da učestvuju na predstojećim izborima u Srbiji.

Eskobar je naglasio da je stav SAD i EU da svi građani u regionu treba da imaju mogućnost da glasaju na izborima na kojima imaju pravo glasa.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak su se, podsetimo, u Beogradu sinoć sastali s sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prethodno su dvojica diplomata boravila u Prištini, a cilj ove posete je, kako su naveli, da se ponovo uspostavi dijalog.

Na konferenciji za medije na kraju posete Prištini, njih dvojica su istakli da Evropska unija i Sjedinjene Američke Države imaju isti stav kada je u pitanju dijalog između Kosova i Srbije - prvenstveno da obe strane moraju ispuniti sve dogovoreno, kao i da je dijalog jedini način uspostavljanje normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Ponovili su, takođe, da oni ne nameću rešenja, da je na Beogradu i Prištini da prevaziđu probleme iz prošlosti, da nađu model za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, a da "nikome ne pada na pamet da se na Kosovu formira nova Republika Srpska".

Istu poruku su ponovili i u Beogradu gde su se u sredu susreli s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem, premijerkom Anom Brnabić, direkttorom Kancelarija za KiM Petrom Petkoićem i članovima Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35.

Osim oživljavanja dijaloga, tema u Beogradu su bili i izbori najavljeni za 3. april, ali i pitanje da li e građani na severu moći da glasaju u opštinama u kojima žive.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija