Politika

Evropski centar za slobodu medija pozvao Prištinu da zaustavi diskreditovanje novinara

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2022

-

08:24

Evropski centar za slobodu medija pozvao Prištinu da zaustavi diskreditovanje novinara
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropski centar za slobodu medija (ECPMF), zajedno sa nekoliko regionalnih i međunarodnih novinarskih udruženja i sindikata, pozvali su privremene vlasti u Prištini da se hitno zaustave diskreditovanje i omalovažavanje novinara na KiM, a koje sprovode zvaničnici iz Pokreta Samoopredeljenje, Kancelarije Predsedništva i drugih institucija na visokom nivou.

U pismu koje su ove organizacije uputile Vjosi Osmani i Aljbinu Kurtiju, izražena je zabrinutost zbog poruka koje su portparoli vlasti i pokreta Samoopredeljenje uputili na Fejsbuku, uključujući i reakcije poput onih da su mediji izveštavanjem pokušali da naštete kosovskoj predsednici Vjosi Osmani, prenosi Ekonomija onlajn. Kao primer izjave, koja bi po oceni ovih organizacija mogla da utiče i na fizičku bezbednost novinara stvaranjem neprijeteljske klime, navodi se reakcija supruga Vjose Osmani, Prindona Sadriua, koji je medije nazvao "udruženim zločinačkim poduhvatom".

U pismu se ukazuje i da su ovakvi komentari izazvali erupciju maltretiranja novinara na internetu od strane pristalica pokreta Samoopredeljenje, čija su meta kritički i nezavisni novinari, a posebno žene.

"Zabrinuti smo zbog toga što je ova strategija huškanja javnosti na medije i aktiviste opasna po fizičku bezbednost novinara", navodi se u pismu prištinskim vlastima u kojem se ističe da takve reakcije podrivaju demokratske vrednosti.

U pismu se takođe naglašava da je od najveće važnosti da političari, predstavnici stranaka i javne ličnosti na KiM poštuju slobodu medija i pomognu u stvaranju pogodnog ambijenta za bezbednost novinara, a prištinske vlasti pozivaju se da obezbede da se sa ovakvim huškačkim izjavama koje se upućuju medijima od strane njihovog partijskog aparata prestane.

Organizacije potpisnice ovog pisma su, osim Evropskog centra za slobodu medija, Evropska federacija novinara, Indeks cenzure, Međunarodni institut za štampu, Mreža sigurnih novinara, koja uključuje udruženja novinara na KiM, u Severnoj Makedoniji, BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori i Fondacija Dafne Karuane Galicija, navodi Ekonomija onlajn.

Komentari (0)

Srbija