Politika

RIK usvojio kodeks ponašanja članova za sprovođenje izbora

Komentari

Autor: Tanjug

12/02/2022

-

23:11

RIK usvojio kodeks ponašanja članova za sprovođenje izbora
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Republička izborna komisija usvojila je na večerašnjoj sednici kodeks ponašanja članova i zamenika članova organa, a predlog da se utvrde sankcije za povredu tog kodeksa nije usvojen.

Tokom rasprave o toj tački, član RIK-a Vladimir Matić upitao je zašto u kodeksu ne postoji postupak utvrđivanja odgovornosti za one koji ga povrede, odnosno zašto ne postoje sankcije za povredu kodeksa.

Nije usvojen njegov predlog da se u kodeks unesu odredbe koje bi se odnosile na postupak utvrđivanja odgovornosti za povredu kodeksa, odnosno da se utvrde sankcije to jest da se kodeks vrati na doradu radnoj grupi za normativne poslove sa eventualnim zadatkom da se unesu ove odredbe.

Republička izborna komisija usvojila je uputstvo o načinu određivanja biračkih mesta.

Tom prilikom usvojen je predlog predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića koji se odnosio na član 6, stav 2, u kome se navodi da prostorija koja se određuje za biračko mesto sa više od 1.000 birača treba da bude površine od najmanje 50 metara kvadratnih.

Dimitrijević je predložio da tolike površine treba da budu biračka mesta sa 1.000 i više birača, kako ne bi bilo zabune.

Na sednici je usvojen i Predlog uputstva o uređenju biračkog mesta i prostorija za glasanje, kao i predlog članice RIK-a Vesne Mizdrak koji je iznela tokom rasprave o toj tački dnevnog reda.

Ona je, naime, predložila da biračko mesto bude uređeno tako da se omogući pristup i nesmetano kretanje birača koje su osobe sa invaliditetom.

Usvojen je i Predlog uputstva o jedinstvenim standardima za izborni materijal, kao i Predlog uputstva o načinu ostvarivanja prava birača na informacije o tome da li je u izvodu iz biračkog spiska evidentirano da je glasao.

Takođe, usvojen je Predlog uputstva za sprovođenje žreba za utvrđivanje redosleda kandidata za predsednika Republike na listi kandidata za izbor predsednika Republike, kao i Predlog uputstva o načinu praćenja izlaznosti birača na izbore.

Kako je rečeno, praćenje izlaznosti će se vršiti sa stanjem u 10, 12, 14, 16 i 18 časova, a objavljivanje sat kasnije.

Na sednici je usvojen i Predlog uputstva za statističku obradu podataka na izborima, a predlog članice RIK-a Željke Radete u vezi sa tom tačkom nije usvojen.

Ona je predložila da se zapisnik o radu biračkog odbora skenira na biračkom mestu.

Na sednici je usvojen i novi poslovnik Republičke izborne komisije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija