Politika

Nemački ambasador u Prištini kaže da je neophodno da se Srbima sa Kosova omogući glasanje na aprilskim izborima

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2022

-

15:20

Nemački ambasador u Prištini kaže da je neophodno da se Srbima sa Kosova omogući glasanje na aprilskim izborima
Nemački ambasador u Prištini kaže da je neophodno da se Srbima sa Kosova omogući glasanje na aprilskim izborima - Copyright EPA/M.A.PUSHPA KUMARA

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode izjavio je da je neophodno da se Srbima sa Kosova omogući glasanje na aprilskim izborima, kao i da se u dijalogu Beograda i Prištine trenutno čeka predlog Prištine u vezi s dogovorom o uspostavljanju Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Važno je da birači sa pravom glasa mogu da glasaju na izborima. Nemačka omogućava i drugim zemljama da održe svoje izbore, ne samo u ambasadama, već i u drugim oblicima, kao što je slučaj sa turskim ili rumunskim izborima", izjavio je Rode u intervjuu za prištinsku Gazetu ekspres.

Dodao je da je mnogo primera da države dozvoljavaju drugim državama održavanje izbora, ali pod uslovom da se pridržavaju procedura.

"Važno je ostvariti pravo glasa. Nadamo se da će biti dogovora, jer je ranije postojao dogovor preko OEBS-a. OEBS može da deluje samo uz saglasnost obe strane, odnosno Kosova i Srbije. Tako da se nadamo da će doći do takvog dogovora i da će se naći resenje prihvatljivo za obe strane", naveo je Rode.

Nemački diplomata je naglasio da se očekuje da Kosovo dostavi predlog o ZSO, jer, kako tvrdi, nije dobra pozicija reći "ne". Naglasio je i da napredak dijaloga zavisi isključivo od Kosova i Srbije, ali i da smatra da do međusobnog priznanja mora da dođe.

"Jasno smo stavili do znanja da za nas sveobuhvatni sporazum podrazumeva i međusobno priznavanje. Neke zemlje EU još nisu priznale Kosovo, zato postoji drugačija terminologija, ali ne vidim nikakav konačan rezultat koji bi bio drugaciji od međusobnog priznavanja", izjavio je Rode.

Rode je kazao i da se mora ispoštovati odluka kosovskog Ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, te da odluke tog suda treba poštovati uvek, a ne samo kada je u pitanju formiranje ZSO.

"Vladavina prava se mora sprovoditi, bez obzira da li vam se sviđaju sudske odluke ili ne. Mi insistiramo na implementaciji ove odluke, odnosno da zemlja bude vraćena manastiru", istakao je ambasador.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija