Izbori 2022

Gervala poručuje da aprilskih izbora neće biti i na Kosovu i Metohiji: To smo jasno stavili do znanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/02/2022

-

08:24

Gervala poručuje da aprilskih izbora neće biti i na Kosovu i Metohiji: To smo jasno stavili do znanja
Gervala poručuje da aprilskih izbora neće biti i na Kosovu i Metohiji: To smo jasno stavili do znanja - Copyright Tanjug/AP/Bojan Slavković, Rade Prelić, Zoran Žestič, Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija, Donika Gervala, tvrdi da je međunarodnoj zajednici postalo jasno da aprilski izbori u Srbiji, kako navodi, neće biti održani na Kosovu kao što je to bilo ranije.

"Aprilski izbori po automatizmu, kojim su održani u prošlosti, neće biti održani. Neće ih biti, mi smo to jasno stavili do znanja i međunarodnoj zajednici", rekla je Gervala u intervjuu ATV-u.

Ona je podsetila da referendum o izmenama Ustava Srbije u januaru nije održan na KiM, prenosi Kosovo onlajn.

"Videli smo da je to pokušaj Beograda da naruši suverenitet naše zemlje, pokušavajući da stvoriti utisak da je Kosovo neka vrsta aneksa Srbije. Mi nismo aneks, mi smo nezavisna i suverena država", smatra Gervala.

Iskustvo sa referenduma

Da bi glasali na referendumu održanom 16. januara, Srbi sa Kosova i Metohije morali su da pređu administrativnu liniju i svoj glas daju u nekom od gradova centralne Srbije. Da li će to biti slučaj i 3. aprila kada se održavaju predsednički i parlamentarni izbori, zasad je još neizvesno, ali iz Prištine ne stižu optimistični signali.

Glasanje u južnoj srpskoj pokrajini na referendumu o promenama Ustava Srbije, podsetimo, nije bilo moguće. Birači su, naime, mogli da glasaju u prostorijama Kancelarije za vezu u Prištini ili poštom, a ako su to želeli lično da urade morali su da otputuju u neki od gradova u kojima je to bilo omogućeno - Kuršumliju, Rašku, Novi Pazar i Vranje. 

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

Čim je ovo glasanje završeno, postalo je jasno i da pred aprilske izbore predstoji borba oštrom retorikom između dve strane. I dok iz Beograda navode da će nastaviti da rade na tome da se ti izbori na Kosovu i održe, u Prištini su izričiti kada kažu da "na teritoriji Kosova više neće biti izbora bilo koje druge države".

Srpski zvaničnici, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i direktor kancelarije za KiM Petar Petković, razgovarali su sa šefom Misije OEBS na KiM Majklom Davenportom i izrazili nadu da će Srbima na KiM biti omogućeno ono što nije 16. januara. Ipak, prema rečima analitičara, iako veruju da će biti pojačane aktivnosti međunarodnih predstavnika, njihov pritisak "očigledno nije dovoljno jak", a detaljnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Komentari (0)

Talk of the town