Politika

Eskobar: SAD su za formiranje Zajednice srpskih opština, ali da se ne ugroze institucije u Prištini

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2022

-

19:31

Eskobar: SAD su za formiranje Zajednice srpskih opština, ali da se ne ugroze institucije u Prištini
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

SAD podržavaju formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, ali ne na način da ona bude slična Republici Srpskoj u BiH, ili da ugrožava suverenitet i funkcionisanje institucija u Prištini, izjavio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, prenela je prištinska "Koha ditore".

U govoru pred Komitetom za spoljne poslove Senata SAD, Eskobar je rekao da bi Priština trebalo da razmotri moguće modele SZO koji ne bi ugrozili njen suverenitet.

"Mi podržavamo formiranje ZSO iz mnogo razloga. Početni sporazum o tome je postignut, a kosovski ustavni sud je proglasio da su neke njegove tačke neustavne, ali da sama ZSO nije neustavna. Tokom dijaloga, na Srbiji i Kosovu je da utvrde kako bi ta zajednica mogla da izgleda", kazao je on, navodi " Koha".

Eskobar je dodao da vlada u Prištini treba da razmotri one modele ZSO koji ne bi ugrozili funkcionisanje njenih institucija, a na način da bi omogućili kosovskim Srbima da i dalje imaju veće benefite i obrazovanje na srpskom jeziku.

"Cilj dijaloga je da unaprede situaciju na Kosovu i da dovede do uzajamnog priznavanja i normalizacije odnosa, što sada nemamo. Dijalog je najbolji mehanizam za to i on može otkloniti razlike", dodao je Eskobar, prenela je "Koha".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija