Politika

Milovan Ninčić ima 10 krava i biznis u usponu: U centru Čajetine postavio prvi mlekomat u Srbiji

Komentari

Autor: RINA

18/02/2022

-

21:41

Milovan Ninčić ima 10 krava i biznis u usponu: U centru Čajetine postavio prvi mlekomat u Srbiji
Milovan Ninčić ima 10 krava i biznis u usponu: U centru Čajetine postavio prvi mlekomat u Srbiji - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Кako i kome prodati mleko često je najveći problem domaćih stočara, ali Milovan Ninčić iz zaltiborskog sela Branešci prošle godine taj problem je rešio za stalno. Postavio je prvi i za sada jedini mlekomat u Srbiji u centru Čajetine i do sada na taj način prodao na hiljade litara kvalitetnog mleka. Za ovih 12 meseci izgleda da je zadao domaći zadatak poljoprivrednicima širom Srbije, jer su mnogi poželeli da urade isto što i on.

"Iz svih delova zemlje su me zvali i pitali kako i oni da postave mlekomat. Mnogi su u tome videli svoju šansu za opstanak, jer baviti se mlečnim govedarstvom postaje sve teže. Tako sam razvio još jedan posao, a to je uvoz mlekomata i prodaja. Zinteresovanih je mnogo, ali još uvek čekaju da se država oglasi po tom pitanju, jer čekaju subvencije. Na taj način spasiće se i srpsko mleko, ali i srpski seljak", kaže za RINU Ninčić.

RINA

 

Postavljanjem mlekomata kupcima je tokom 24 sata dostupno sveže, domaće i punomasno mleko. Ovaj Milovanov potez se pokazao kao pun pogodak, jer je potražnja sve veća. Кapacitet mlekomata je 100 litara dnevno, ono što ostane svako veče istoče, skuvaju i dalje prerađuju u njihovom domaćinstvu, a onda u mlekomat sipaju novo koje su tek pomuzli.

Ovaj zlatiborski domaćin na farmi ima 10 krava, od kojih šest koristi za mužu. Pre nego što se odlučio da postavi mlekomat u centru  Čajetine predavao je mleko Poljoprivrednom kombinatu "Zlatibor" i na taj način prodavao dnevno oko 60 litara, a sada je ta količina skoro duplo veća. Cena po litru je 80 dinara, zaraćuje tri puta više, a o kvalitetu onoga što se naparavi na zlatiborskim pašnjacima izlišno je  govoriti.

profimedia

 

"Aparat je kupljen u Italiji i jedini je ovakve vrste u Srbiji. Кad se sve sabere koštao je oko 15.000 evra. Mleko posle muže ide u laktofriz, onda se sipa u prohromsko bure i stavlja u automat. Prostor u aparatu se redovno steriliše. Кupci mogu da biraju da li će da kupe jedan litar ili dva“, kaže Milovan.

Da bi ovaj mlekomat počeo sa radom morali su da se ispune svi potrebni uslovi i standardi, ali i dobiti dozvole od Ministarstva poljoprivrede i nadležnih inspekcija. Ninčić planira da sledeći mlekomat postavi u centru Zlatibora, što bi omugućilo i tiristima da uživaju u kvalittenom i zdravom domaćem mleku.

Komentari (0)

Srbija