Politika

Vučić o poziciji Srbije u krizi u Ukrajini: "Zabrinut sam, pred nama su brojni izazovi"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2022

-

21:16

Vučić o poziciji Srbije u krizi u Ukrajini: "Zabrinut sam, pred nama su brojni izazovi"
Vučić o poziciji Srbije u krizi u Ukrajini: "Zabrinut sam, pred nama su brojni izazovi" - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno se nalazi u poseti Kneževini Monaku gde ga čeka sastanak sa knezom Albertom II od Monaka.

Tom prilikom je u uključenju za televiziju Pink prokomentarisao krizu u Ukrajini, neposredno pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao dekret kojim priznaje nezavisnost Donbasa, te istakao da pozicija Srbije neće biti laka.

"Pred nama su veliki izazovi - politiki, bezbednosni i ekonomski. Ono što sam doživeo u poslednja tri dana i što sledi u političkom smislu nimalo neće biti jednostavno za Srbiju", rekao je dodajući da će politički pritisci biti veći nego ikada.

Predsednik je istakao da je situacija oko Ukrajine "verovatno najkomplikovanija za naše savremenike, te da u političkom smislu moramo da uložimo mnogo truda, rada i energije da bismo sačuvali mir i obezbedili sigurnost za naše građane".

"Možete misliti koliki će sada pritisci biti na Srbiji da uvede sankcije Rusiji, već sam imao pozive s tim u vezi", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Mislim da se ovim de fakto i suštinski menja svetski poredak u kojem će sile vratiti dominaciju na jednoj strani, odnosno da će postojati više super-sila i centara političke i ekonomske moći“, rekao je i dodao:

"Kao vrhovni komandant izdao sam nalog pripadnicima Vojske Srbije i molbu policijskim snagama i zahtev Specijalnim jedinicama da u svakom trenutku budu pripremljeni na najbolji mogući način, da nastavimo da ulažemo u opremanje i naoružavanje. U političkom smislu moramo da radimo mnogo jer moramo da razumemo situaciju jer kao što su ljudi mislili da je mir nešto što se podrazumeva, danas to očigledno nije tako", istakao je.

On je kazao da je sa Makronom imao važan razgovor o situaciji u našem regionu. Takođe, je razgovarao, kako je preneo i sa predstavnicima drugih država sveta, te najavio da će imati i narednih dana razgovore.

"Postoje veliki strahovi da bi sve moglo da se proširi na druge delove Evrope, posebno Balkan“

Građani ne moraju ništa da kupuju i prave zalihe, ali nema sumnje da će kriza u Ukrajini ostaviti trag u ekonomskom smislu, poručio je Vučić.

"Zabrinut sam i to ne mogu da sakrijem, ali bih građanima poručio da ćemo imati hrane i vode uvek dovoljno, a pokušaćemo da kupimo još nafte", zaključio je.

 

 

 

 

Komentari (1)

Мароја

22.02.2022 06:33

Србија да одмах призна ЛНР и ДНР!!!

Srbija