Politika

Poslanici u Prištini o dijalogu sa Beogradom, Kurti: Kosovo ne zavisi od toga da li će Srbija da ga prizna

Komentari

Autor: Tanjug

25/02/2022

-

16:37

Poslanici u Prištini o dijalogu sa Beogradom, Kurti: Kosovo ne zavisi od toga da li će Srbija da ga prizna
Poslanici u Prištini o dijalogu sa Beogradom, Kurti: Kosovo ne zavisi od toga da li će Srbija da ga prizna - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

U Prištini je u toku sednica kosovske skupštine, na čijem je dnevnom redu debata o dijalogu Beograda i Prištine. Rasprava je prvobitno bila predviđena za četvrtak, ali je odložena za danas, jer joj nije prisustvovao potpredsednik vlade Besnik Bisljimi, koji je i pregovarač Prištine u tehničkom dijalogu u Briselu.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je da "država Kosovo" ne zavisi od priznanja Srbije.

"Kosovo nije problem, ali Kosovo ima problem u korupciji i u odnosu na Srbiju jer ga Srbija ne priznaje", rekao je Kurti, a prenela Koha.

Prethodno je, na početku sednice, lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramuš Haradinaj zatražio od kosovske vlade da prekine tehnički dijalog "već da postigne konačan dogovor".

"Ne dozvolite da se vaš cirkus tehničkog dijaloga nastavi", rekao je Haradinaj, a piše Koha.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Lila rekla je da bi skupština danas trebalo i da "jednoglasno osudi ćutanje Srbije o delovanju Rusije".

Poslanik PDK Enver Hodžaj rekao je da je svestan da je dijalog Kosova i Srbije težak proces i teška tema, jer bi u suprotnom, dijalog bio okončan u vreme dok je njegova stranka bila na vlasti.

Uzajamno priznanje

Dodao je da očekuje da se dijalog završi uzajamnim priznanjem, ali i mimo tih očekivanja, taj proces, kaže ima veze sa mirom na Balkanu.

"Ovo su teški dani za Evropu, za Balkan, jer smo bili žrtve politike u kojoj su granice morale da budu iscrtane tenkovima. Imamo strateške partnere, ali imamo i velikog protivnika, a to su Rusija i Putin”, rekao je Hodžaj.

Kako je dodao, kada je Rusija veoma agresivna u Istočnoj Evropi, Srbija ce biti još agresivnija na Balkanu.

I poslanik DSK Avdulah Hoti predložio je vladi da se ne fokusira na tehnička pitanja sa Srbijom, već na konačni sporazum o međusobnom priznavanju, dodajući da postoji velika neizvesnost oko procesa dijaloga.

Takođe, dodao je da vlada ne treba da se dovodi u situaciju da se suoči sa međunarodnim pritiskom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija