Politika

Dačić: Uvođenjem sankcija Rusiji i Kini odsekli bismo granu koja čuva naš interes

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/02/2022

-

19:28

Dačić: Uvođenjem sankcija Rusiji i Kini odsekli bismo granu koja čuva naš interes
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Dešavanja u Ukrajini i stav Srbije o tome važan je za bezbednost i budućnost zemlje, uvođenjem sankcija, odsekli bismo granu koja čuva naš interes, rekao je odlazeći predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, nakon što je predsednik Srbije izneo detalje o poziciji Srbije kada je reč o krizi i na istoku Evrope.

"Za mene ovde nema nikakve dileme, mi imamo samo jedan interes, a to je interes Srbije. Nije naš zadatak da postupamo kako neko od nas očekuje. EU očekuje da uvedemo sankcije, Rusija očekuje da pohvalimo sve i da eventualno priznamo ono što su priznali. Ali nije naša uloga da ratujemo ili da podržimo nekoga", kazao je Dačić.

Kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji, Dačić smatra da bi to imalo negativne posledice po Srbiju.

"Generalno gledano, mi kada bismo uveli sankcije i narušili odnose sa Rusijom i Kinom, odsekli bismo granu koja čuva naš nacionalni interes", rekao je on.

Kako je naveo, za Srbiju je ovo svakako teško pitanje zbog dešavanja na Kosovu i Metohiji.

"Sve bi bilo u redu da sada nas, kao da smo naivni i glupi, ne ubeđuju da je u pitanju kršenje teritorijalnog intergriteta i međunarodnog prava, kao da se u Jugoslaviji ništa nije desilo. Da li će ovo vratiti Kosovo ili će se to kršenje važi od sada", rekao je Dačić nakon obraćanja Aleksandra Vučića.

"Hrvati majstori da izaberu pravu stranu"

On je dodatno upitao "da li bi uvođenje sankcija Rusiji dovelo do toga da SAD povuku priznanje Kosova, sprečilo ulazak u međunarodne organizacije?"

"Oni bi bili zadovoljni da smo osudli Rusiju, ali znate šta je problem, kad smo mi zvali nekoga da nam pomogne, znate koje jedini dizao slušalicu - ni taj nam sad ne diže slušalicu", kazao je Dačić.

Kratko se osvrnuo i na izjave koje su došle od hrvatskog predsednika.

"Mislim da su Hrvati majstori da izaberu pravu stranu, oni su to znali u svakom ratu. Ne bi me čudilo da sad izvade ruske zastave i dočekaju ih. Mislim da je licemerno da govore o pravoj strani.  Borbe u Hravstkoj su se vodile i posle Hitlera, a oni govori o pravoj strani", naveo je Dačić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija