Politika

Sednica SB UN: Sudija Ađijus rekao da Srbija odbija da izruči radikale, SAD traži hitno hapšenje Jojića i Radeta

Komentari

Autor: A.B./Euronews

08/06/2021

-

21:00

Sednica SB UN: Sudija Ađijus rekao da Srbija odbija da izruči radikale, SAD traži hitno hapšenje Jojića i Radeta
Sednica SB UN: Sudija Ađijus rekao da Srbija odbija da izruči radikale, SAD traži hitno hapšenje Jojića i Radeta - Copyright Prinskrin/United Nations

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednosti UN raspravljao je o izveštaju Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu. Na sednici putem video-linka učestvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus je rekao na početku sednice da je danas doneta pravosnažna presuda Ratku Mladiću kojom mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora. To je opisao kao “vrhunsko dostignuće” i rekao da je pandemija usporila ceo slučaj.  

“Mehanizam je napravio još jedan korak ka konačnoj finalizaciji rada”, rekao je Ađijus.  

Kako je rekao, konačna presuda Mladiću šalje snažnu poruku žrtvama da će izvršioci užasnih zločina na kraju biti dovedeni do pravde, nevezano za njihovu poziciju.  

Ađijus je izrazio značaj država članica UN u kojima se primenjuju presude suda. 

"Pohvaljujem što ste preuzeli mere kako biste zadržali naše osuđenike i što nas redovno izveštavate o zdravstvenom stanju u zatvorima", naveo je Ađijus i dodao da se nada da će još neke države potpisati ugovore o izvršenju kazne sa Mehanizmom.

Ađijus: Srbija ne poštuje obavezu da uhapsi Jojića i Radetu

Ađijus je rekao da želi da Informiše SB UN da Srbija nije bila uspešna u poštovanju obaveza da uhapsi Petra Jojića i Vjericu Radetu i da ih preda Mehanizmu.  

“Iskoristio bih mogućnost da obavestim SB UN da Srbija ne sarađuje s mehanizmom”, naveo je Ađijus i dodao da je Srbija treći put prijavljena Savetu bezbednosti. 

Prinskrin/United Nations

 

Kaže da se nedelovanje Srbije suprotstavlja autoritetu SB UN i povelji UN.  

Istakao je da delovanje mehanizma zavisi od podrške država.  

“Bez želje države da pomognu, napori mehanizma ne mogu da se materijalizuju”, rekao je Ađijus. 

Prema njegovim rečima, ostaju još dve presude, među kojima je i ona Franku Simatoviću 30. juna.

Bramerc: Bitna regionalna saradnja

Tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Serž Bramerc takođe je u svom obraćanju ukazao na presudu Ratku Mladiću. On je naveo da je pravda zadovoljena.  

“Iako smo zadovoljni zbog konačne presude Mladiću, svesni smo rada koji nas i dalje očekuje”, naveo je Bramerc.  

Prinskrin/United Nations

 

Ističe da mnogo Mladićevih saradnika i drugi izvršioci ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije i dalje nisu osuđeni. U delu obraćanja koji se odnosi na BiH i Srbiju, Bramerc je rekao da je bitna regionalna saradnja i da postoje napori tužilaca da se ljudi privedu pravdi.  

Rekao je i da je opasno negiranje genocida u Srebrenici, kao i da želi da skrene pažnju na "veličanje ratnih zločinaca", napominjući da "neki tvrde da je Ratko Mladić heroj i negiraju zločine".

"U Crnoj Gori ministar pravde je nedavno negirao genocid u Srebrenici. U Srbiji osuđenici redovno dobijaju priliku da poriču svoje zločine, a to se dešava i u Republici Srpskoj", rekao je Bramerc.

Prema njegovim rečima, "veličanje zločinaca predstavlja poslednji akt genocida".

On je rekao da u slucaju Jovice Stanišica i Franka Simatovića Frenkija očekuje presudu u skorijoj buducnosti i da njegova kancelarija traži preostalih šest begunaca.

Predstavnik Velike Britanije: Pozivamo Srbiju da reaguje

Predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva je rekao da je dobro što se slučajevi pred Mehanizmom privode kraju. On je poručio da postoji jasna obaveza svih država da sarađuju sa mehanizmom.  

Kako je rekao, to što se Mehanizam treći put obraća Savetu bezbednosti zbog neuspeha Srbije da uhapsi i prebaci Vjericu radetu i Petra Jojića u Hag je ozbiljno.  

Prinskrin/United Nations

 

“Pozivamo Srbiju da reaguje i poštuje tu odluku”, ukazao je britanski predstavnik.  

Rusija: Nastavak politizacije

Predstavnik Rusije je rekao da je presuda protiv Ratka Mladića nastavak politizacije međunarodnog  rezidualnog mehanizma.

"Već 30 godina gledamo kako Hag uništava živote učesnika rata, koji je bio tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je rat koji je uništio njihovu zemlju, i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda", rekao je.

Prinskrin/United Nations

 

Pitao je i da li je neko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasasde. Rekao je i da se okreću glave od zločina Albanaca. 

Rekao je i da nema nikakvih informacija o lošem zdravlju Ratka Mladića. 

Predstavnik SAD pozvao Srbiju da izvrši naloge za hapšenje 

Predstavnik SAD je rekao da je danas, zbog presude Mladiću, istorijski dan. On da se nada da će presuda doneti mir njegovim žrtvama i porodicama.  

Ukazao je da bez svedoka pravda ne bi bila dostignuta. Zahvalio je svima u Mehanizmu koji su radili na prezentaciji dokaza i pronalaženju svedoka.  

Prinskrin/United Nations

 

Apelovao je na sve zemlje da sarađuju sa Mehanizmom.  

"Razočarani smo što Srbija ne hapsi dve osobe koje su osuđene za nepoštovanje suda. Srbija kao član UN ima određene obaveze, kao i obaveze prilikom pristupanja EU. Ima obavezu da sarađuje sa Mehanizmom”, rekao je predstavnik SAD.

Pozvao je Srbiju da izvrši naloge za hapšenje bez odlaganja, kao i sve zemlje na Zapadnom Balkanu da sarađuju sa mehanizmom, ali i međusobno.

Komentari (0)

Srbija