Politika

Skupština Kosova usvojila Rezoluciji o podršci Ukrajini, najavljeni zahtevi za članstvo u međunarodnim organizacijama

Komentari

Autor: A. Ćup

03/03/2022

-

12:18

Skupština Kosova usvojila Rezoluciji o podršci Ukrajini, najavljeni zahtevi za članstvo u međunarodnim organizacijama
Skupština Kosova usvojila Rezoluciji o podršci Ukrajini, najavljeni zahtevi za članstvo u međunarodnim organizacijama - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Sa 94 glasa svih prisutnih poslanika, Skupština Kosova je usvojila rezoluciju kojom se osuđuje, kako u njoj piše, vojna okupacija Ukrajine i njenog naroda.

Na istoj sednici, kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je pet zemalja EU među kojima su Grčka, Kipar, Slovačka, Španija i Rumunija, da priznaju nezavisnost Kosova, rekavši da "u svetlu ove agresije Rusije na Ukrajinu, nepriznavanje nezavisnosti Kosova predstavlja narušavanje bezbednosti evropskog kontinenta ". 

Euronews/Vladislav Ćup

 

 

Kurti je najavio ubrzano podnošenje zahteva za članstvo u Evropskoj uniji, NATO-u i Savetu Evrope, ali i u drugim međunarodnim organizacijama.

"Prošle godine smo najavili da ćemo ove podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, a posle najnovijih događaja ćemo ubrzati ovaj proces, kao što ćemo ubrzati prijavu za članstvo u Savetu Evrope i drugim međunarodnim mehanizmima. Istovremeno ćemo tražiti da Kosovo što pre postane članica NATO-a, naravno na početku u Partnerstvu za mir", rekao je Kurti.

Srpska lista poziva kosovske zvaničnike da ne daju “neodgovorne izjave”

Šef poslaničkog kliuba Srpske liste, pozvao je na današnjoj sednici kosovske skupštine sve političke predstavnike da prestanu sa, kako je rekao, neodgovornim izjavama koje doprinose destabilizaciji regiona.

"U ime Srpske liste i Srba koje predstavljamo, pozivam sve da dobro odmere svoje izjave, da se potrudimo da niko ni jednom rečju ne ugrozi krhki mir, koji je teškom mukom izgrađen na ovim prostorima. Zato još jednom želim da naglasim, Srbija i srpski narod su protv sukoba, bilo gde, a posebno između bratskih naroda. Mi smo protiv svega što dovodi do stradanja nevinih ljudi bez obzira na veru, naciju, religiju i jezik", istakao je Simić, pozivajući sve političke i institucionalne lidere da se “odgovornim ponašanjem i mudrom politikom sačuva mir”.

Današnjoj sednici kosovske skupštine prisustvovala je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon. Ona je na svom tviter profilu napisala da je “srećna što prisustvuje sednici kosovske skupštine na kojoj se usvaja rezolucija o osudi Putinovog rata u Ukrajini I kojom Kosovo jasno staje uz Zapad, što je,kako je dodala, važan signal ne samo za EU, već i za ostatak Zapadnog Balkana.

Fon Kramon s predsednikom kosovske skupštine o evropskoj perspektivi Kosova

Predsednik i potpredsednica Skupštine Kosova Glauk Konjufca i Saranda Bogujevci razgovarali su danas sa izvestiteljkom Evropskog parlamenta za Kosovo Violom fon Kramon o evropskoj perspektivi Kosova, saopšteno je iz Skupštine Kosova. 

Konjufca je istakao da je Kosovo odavno ispunilo sve kriterijume za viznu liberalizaciju, tražeći od institucija EU da što pre okončaju ovaj proces i omoguće slobodno kretanje njegovih građana. Na sastanku je diskutovano i o najnovijim dešavanjima u Ukrajini.

“Predsednik Skupštine je skrenuo pažnju na činjenicu da Kosovo dosledno pokazuje svoju usklađenost svoje politike sa Zapadom i svoju nepokolebljivu privrženost zajedničkim evroatlantskim vrednostima”, kaže se u saopštenju i dodaje da je Konjufca zatražio ubrzano članstvo Kosova u EU i NATO, što bi  “služilo, ne samo regionalnoj i evropskoj bezbednosti, već i globalnoj bezbednosti, ozbiljno ugroženoj ničim izazvanom ruskom okupacijom Ukrajine”.

Sastanku, koji je bio zatvoren za medije i posle kojeg nije bilo izjava, prisustvovao je i šef Kancelarije Evropske unije u Prištini, Tomaš Sunjog.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija