Politika

Skupština Kosova traži skraćenje rokova za prelazak KBS u regularnu vojsku

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2022

-

17:33

Skupština Kosova traži skraćenje rokova za prelazak KBS u regularnu vojsku
Skupština Kosova traži skraćenje rokova za prelazak KBS u regularnu vojsku - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Kosova zatražila je danas od Vlade u Prištini da ubrza plan unapređenja Bezbednosnih snaga u regularnu vojsku, nakon početka rata u Ukrajini i zabrinutosti zbog uticaja Rusije na Balkanu preko Srbije.

Kako prenosi Koha, Skupština je u četvrtak usvojila rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, prihvata prijem 5.000 izbeglica, a da Kosovo podnese zahtev za prijem u međunarodne organizacije. Među tačkama je bilo i da Kosovo skrati rokove za napredovanje Bezbednosnih snaga u regularnu vojsku, prema planu utvrđenom 2018. godine.

Za to je Skupština zatražila od Vlade finansijsku podršku.

"Skupština Republike Kosovo traži od Vlade Republike Kosovo da, u konsultaciji sa misijom NATO na Kosovu, preispita i skrati rokove predviđene desetogodišnjim planom za 2018. godinu za unapređenje KBS-a u vojsci redovnih, uključujući i pružanje finansijske podrške za ovu namenu", navodi se u rezlociji.

Vlada u Prištini je 1. marta osnovala Bezbednosni fond u koji je pozvala građane i privredu da doprinesu "državnoj bezbednosti".

U budžetu za 2022. Vlada je za Ministarstvo odbrane izdvojila 100 miliona evra, a kako su juče izvestili prištinski mediji javnom pozivu kosovskog premijera Aljbina Kurtija za ulaganje sredstva u Fond bezbednosti, odazvala se kompanija koja posluje na Kosovu – Devoli, saopštila je da je izdvojila čak 500.000 evra za ovu svrhu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija