Politika

Vučić o ceni evrodizela: Nova odluka vlade o uvozu nafte sutra, nema izvoza pšenice, brašna, kukuruza i ulja od četvrtka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/03/2022

-

21:28

Vučić o ceni evrodizela: Nova odluka vlade o uvozu nafte sutra, nema izvoza pšenice, brašna, kukuruza i ulja od četvrtka
Vučić o ceni evrodizela: Nova odluka vlade o uvozu nafte sutra, nema izvoza pšenice, brašna, kukuruza i ulja od četvrtka - Copyright B92/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su u poslednja 24 sata donete odluke koje su dovele do poremećaja koji će uticati i na Srbiju, pre svega nakon što je Amerika odlučila da zabrani uvoz energenata iz Rusije. Kako je dodao, oko odluke EU po tom pitanju postoje različiti stavovi, ali ako odluka bude da i Unija zabrani uvoz svih enegenata sa terotiorije Rusije, ni Srbija neće imati kojim putem da ih dobija.

"Ne može ni gas ni nafta, sa neba da nam padne", rekao je on.

On je rekao da je danas pripremljena odluka Vlade koja se odnosi na to da, ako bude protrebe za uvozom nafte iz tećih zemalja, država se odrekne prihoda na carini kako bi uspela da obezbedi punu snabdevenost tržišta.

Kako je pojasnio, Srbija je donela odluku Vlade o izuzimanja carine na uvoz energenata, a to će se odnositi na uvoz iz trećih zemalja.

"Na cenu nafte od 130 dolara po barelu mi plaćamo dvostruko više od nekih zemalja Evropske unije. Samo u ovom meseci ćemo morati za EPS i za Srbija gas dajemo 150 miliona evra, da bi ljudi imali struju po niskoj ceni. Cena struje je najniža u Evropi. Neće biti poskupljenja u ovom trenutku"; rekao je on.

Upitan o isticanju uredbe o maksimalnoj ceni goriva, Vučić je rekao da je i Srbija sad u problemu.

"Cena evrodizela danas u maloprodaji je 179 dinara. Sutra ujutro u veleprodaji cena evrodizela biće 193 dinara, a svi koji prodaju po ovoj ceni od 179 gube. NIS bi to mogao da izdrži, ali male pumpe ne mogu - to je 14 dinara po litru gubitak.  Sutra će Vlada doneti odluku da marža bude šest dinara. To je 199 dinara po sutrašnjoj ceni, na pumpama, što obezbeđuje dobru snabdevenost", rekao je on. 

Kako je ponovio, Srbija je donela odluku da se na sve to oslobađa i carinskih dažbina za uvoz iz trećih zemljama da bi NIS bio stabilan i da mogu da uvezu naftu, prerađuju, prodaju malim pumpama i svojoj mreži pumpi da distribuiraju. 

"Takođe, odlučili smo da imamo pravo indeksacije kada dođe do poremećaja. Država plaća 20 odsto od ukupne akcize da bi mogla da stabilizuje cene i da ne idemo u preveliku inflaciju. Država se odriče da bi mogla da stabilizuje cene, da ne idemo u preveliku inflaciju i da čuva makroekonomsku stabilnost", dodao je on i precizirao:

"Mi kažemo od 50 dinara, oko 12 dinara je tačan procenat prosečno između ova dva goriva. Ta cena bi bila u ovom trenutku 181 dinar. Znači, na sutrašnji dan imali biste dva dinara veću cenu nego danas. Takođe, za poljoporivrednike subvencinišemo da njima na svim NIS pumapama ostane cena 179 dinara i da se ne pomera najmanje mesec i po dana. A, za sve druge, to su minimalna povećanja da bismo obezbedili punu snabdevenost", rekao je on. 

Kako je naglasio, 90 odsto rasta cena "država uzima na sebe". Vučić je rekao da ne želi da širi paniku, ali da bi građani trebalo da znaju da koristimo ušteđevinu i da cene svaki dan skaču. U piku je, na primer, podsetio je, cena gasa bila 4.000 dolara.

"Koju god stvar da pomenete, kada su energenti u pitanju, ogromni su problemi. Sad smo naručili mleko u prahu iz Litvanije i uskoro stiže. Kad se borbe dodatno rasplamsaju, ili "kad voz krene, on se ne zaustavlja". Ovome nema kraja. Panika je opšta, ali panika je zasnovana na realnim stvarima", rekao je Vučić

"Nema više izvoza pšenice, brašna, ulja. Dinar stabilan"

Vučić je najavio i da od četvrtka neće više biti izvoza pšenice i brašna, kukuruza, ulja. Kada je reč o ulju, on je rekao da je izvoz skočio 109 odsto u odnosu na uobičajeni.

"Imaćemo svega više nego dovoljno i za nas i za region", rekao je on. 

Upitan o trenutnim dešavanjima u Ukrajini, kao i za izjave predsednika Volodimira Zelenskog i mogućem smirivanju situacije i prekidu vatre, on se osvrnuo na poziciju Srbije.

"Ja to ne mogu da znam, voleo bih, nadam se tome, ne verujem u to. Ono što očekujem jeste još jaču ofanzivu Rusije nego u prethodna tri dana. Ono što je za nas važno jeste da je u poslednja 24 sata došlo do problema koji će ostaviti posledice u Srbiji. Predsednik Džo Bajden je doneo odluku da zabrani uvoz ruskog gasa, nafte i uglja", kazao je Vučić.

Rekao je da je dinar stabilan u ovom trenutku iako je to težak poduhvat. 

"To je vrlo teško u ovim uslovima, samo zahvaljući povećanim deviznim rezervama zemlje, dobrom radu NBS, ali cele ekonomije uspevamo to da držimo u potpunosti pod kontrolom", rekao je on. 

Komentari (0)

Srbija