Politika

Žiofre: Ucena je mit, EU je raširila ruke da dočeka Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2022

-

16:23

Žiofre: Ucena je mit, EU je raširila ruke da dočeka Srbiju
Žiofre: Ucena je mit, EU je raširila ruke da dočeka Srbiju - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre naglasio je da EU jasno pozdravalja glasanje Beograda u UN vezano za ukrajinsku krizu i želi da Srbija bude uz EU.

"Želimo da Srbija bude uz nas čak i u ovim teškim trenucima, i da se uskladi sa izjavama EU i merama da se suprotstavi očiglednoj agresiji Rusije i pozdravljamo sve korake u tom", rekao je Žiofre.

Na pitanje novinara Blica da li su pred glasanje u UN postojali pritisci, imajući u vidu da je taj list objavio da su prestavnici najvećih nemačkih kompanija dogovorili mogućnost zatvaranja u Srbiji zbog "nejasnog stava oko ukrajinske krize", Žiofre odgovara da "nije bilo pritisaka ili ucena protiv Srbije da glasa u UN".

"Ucena je mit", rekao je on i naveo da EU ima dijalog sa ključnim sagovornicima u Beogradu i da žele da se Srbija uskladi sa stavovima EU.

U tome, kako naglašava, nema ništa loše, jer je deo procesa pridruživanja Srbije EU.

Prema ambasadorovim rečima, preduzeća donose sopstvene odluke jer im je cilj da Evropa i svet ostanu stablini.

Zato je dodao da bi se radije fokusirao na pozitivne primere, poput činjenice da je EU tradicionalno najbolji trgovinski partner Srbije sa više od 60 dosto ukupne trgovine.

Ambasador je naveo i da Srbija i dalje ostaje važan partner EU.

"EU je širom raširila ruke da dočeka Srbiju", rekao je Žiofre i dodao da Srbija treba da se pozabavi i neophodnim reformama, posebno u ključnim oblastima kao što su vladavina prava, sloboda medija, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, javne nabavke.

Podsetio je na deklaraciju sa Brda kod Kranja, iz oktobra i to da se zemlje Zapadnog Balkana pozivaju da se pridruže EU kada ispune kriterijume pregovaračkih poglavlja.

Dodao je da zna da rat u Ukrajini u Srbiji doživljava malo drugačije nego u ostatku Evrope.

"Moram da kažem da Srbija 2022. godine zaslužuje mnogo više nego da bude korišćena kao izgovor kremaljske propagande za opravdanje ubijanja i razaranja u Ukrjaini", rekao je Žiofre.

Na pitanje da li smatra da je EU na pravi način reagovala na krizu, ambasador kaže da EU najoštrije osuđuje agresiju i da su im misli uz ukrajinski narod koji je žrtva ruskog napada.

"Prvo, mi najoštrije osuđujemo ničim izazvanu vojnu agresiju na Ukrajinu, pozivamo Rusiju da odmah prekine neprihateljstva, povuče svoju vojsku i u potypuinosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine. Naše misli su sa ukrajinskim narodom koji je žrtva ruskog napada", rekao je Žiogre i naglasio da je to ogromna humanitarna kriza.

Amabasador EU kaže i da je Rusija zaista izdala Ukrajinu, a da je rat izbio zato što Putin želi slilom da sruši izabranu vlast.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija