Politika

Direktor SZO za Evropu: Ministarstvo zdravlja u Srbiji je primer humanog i organizovanog upravljanja migrantskom krizom

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2022

-

14:00

Direktor SZO za Evropu: Ministarstvo zdravlja u Srbiji je primer humanog i organizovanog upravljanja migrantskom krizom
Svetska zdravstvena organizacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je na sastanku direktora Svetske zdravstvene organicije (SZO) za Evropu u Instabulu dobila pohvale za upravljanje migrantskom krizom i pružanju zdravstvene zaštitie migrantima, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja. Sastanak je sazvan radi usvajanja Zajedničke izjave na kojoj će se zasnivati sve buduće aktivnosti zemalja članica SZO iz Evrope, u oblasti zdravlja migranata.

Direktor SZO za Evropu dr Kristijan Kluge istakao je da je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije primer humanog, organizovanog i sistemskog upravljanja migrantskom krizom u pogledu omogućavanja zdravstvene zaštite migranata.

Zbog toga će SZO sa Srbijom i drugim državama koje su se istakle iskustvom i rezultatima tokom migrantske krize, definisati novi dokument koji će biti predstavljen na Zasedanju Regionalnog komiteta SZO ove godine, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja. Ministarstvo zdravlja navodi da je kroz našu zemlju prošlo više od milion migranata od 2015. godine, a da trenutno u našoj zemlji boravi 4.030 lica smeštenih u centrima za azil i tranzitno prihvatnim centrima.

Zdravstveni sistem RS kontinuirano obezbeđuje zdravstvenu zaštitu pripadnicima migrantske populacije, a uz pomoć EU bespovratnih sredstava dostupnost usluga podignuta je na najviši mogući nivo i time je obezbeđen pun obim zdravstvene zaštite.

Preko 66 zdravstvenih ustanova na sva tri nivoa zdravstvene zaštite (primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou), kontinuirano obezbeđuje zdravstvenu zaštitu migrantskoj populaciji na isti način kao i građanima Srbije, navodi Ministarstvo.

Dodaje se da je obezbeđena imunizacija svih maloletnih migranata na teritoriji Srbije u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i da je naša zemlja prva otpočela sa vakcinacijom migranata protiv koronavirusa i da je do sada imunizovano 456 migranata starijih od 18 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija