Politika

Dačiću predat deo ograde Skupštine koji je čuvan u Severnoj Makedoniji

Komentari

Autor: FoNet

10/06/2021

-

09:10

Dačiću predat deo ograde Skupštine koji je čuvan u Severnoj Makedoniji
Dačiću predat deo ograde Skupštine koji je čuvan u Severnoj Makedoniji - Copyright parlament.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici grada Ohrida i delegacije Severne Makedonije vratili su danas Skupštini Srbije deo ograde koja je svojevremeno okruživala celokupno zdanje parlamenta u Beogradu, uklonjene 1958. godine prilikom rekonstrukcije tadašnjeg Trga Marksa i Engelsa.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je na konferenciji za novinare da je vraćeni deo ograde bio postavljen u Titovoj vili "Biljana" na Ohridu.

Kako je objasnio, Srbija se zainteresovala za sudbinu ograde zbog namere da ove godine obeleži 85. godišnjicu prve sednice održane u Skupštini.

Drugi delovi ograde se nalaze u okviru kompleksa Beli dvor na Dedinju i u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda gde su, kako se Dačić izrazio, "bačeni na skladištu".

On je potvrdio da se dogovorio sa vlastima Severne Makedonije i Ohrida da deo skupštinske ograde bude vraćen i da taj "korektan i prijateljski gest bude simbol naših odnosa i prijateljstva koje želimo da gradimo".

Gradonačelnik Ohrida Konstantin Georgievski je najavio da će gradske vlasti doneti odluku da ove turističke sezone parking u tom gradu bude besplatan za državljane Srbije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija