Politika

Vučić sa predstavnicima MMF: Srbija će nastojati da održava stopu javnog duga ispod 60 odsto BDP

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2022

-

13:01

Vučić sa predstavnicima MMF: Srbija će nastojati da održava stopu javnog duga ispod 60 odsto BDP
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi šef Misije, Jan Kejs Martejn, sa kojima je razgovarao o aktuelnim makroekonomskim očekivanjima i kretanjima u regionalnom i međunarodnom okruženju, kao i o rezultatima druge revizije tekućeg savetodavnog aranžmana Srbije sa MMF-om.

Vučić je istakao da glavni cilj Srbije ostaje očuvanje makroekonomske stabilnosti i dodao da je Srbija dugogodišnjom odgovornom monetarnom i fiskalnom politikom stekla reputaciju fiskalno stabilne države.

"Srbija će nastojati da održava stopu javnog duga ispod 60 odsto BDP-a kako bi se nastavila tendencija ekonomskog rasta uprkos aktuelnim kretanjima“, rekao je Vučić, a navodi se u saopštenju pres službe predsednika. 

On je dodao da će se dodatni napori uložiti kako bi Srbija ispunila predviđene projekcije stope rasta, a da jedan od glavnih ciljeva ostaje ulaganje u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija. Predsednik Srbije je zahvalio predstavnicima MMF-a i šefu Misije Martejnu na stručnoj i savetodavnoj podršci na koju Srbija i dalje računa, a koja je u našoj zemlji od posebnog značaja imajući u vidu nastojanja države da unapredi opštu investicionu klimu, kao i da očuva poverenje među investitorima.

MMF: U Srbiji postoji dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama

Govoreći o rezultatima sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa koji je MMF podržao savetodavnim, nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike, predstavnici MMF-a su pozdravili činjenicu da je Srbija ispunila sve reformske ciljeve koji su bili ugovoreni, ocenivši da u Srbiji postoji dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama, što će svakako uključiti u svoje projekcije za Srbiju i u kontekstu krize uzrokovane aktuelnim kretanjima.

"Srbija je, nakon krize izazvane pandemijom kovid 19, spremno dočekala i aktuelne izazove i u smislu očuvanja kursa dinara bez većih oscilacija, uz velike devizne rezerve o kojima je država odgovorno vodila računa tokom prethodnih godina", istakao je Vučić i dodao da se razmatraju dodatne mere fiskalne i trgovinske politike u cilju ublažavanja rasta cena i držanja inflatorne stope pod kontrolom.

Predstavnici MMF-a su posebno pozdravili posvećnost Srbije reformama u javnim preduzećima, ulaganjima u infrastrukturu, životnu sredinu i kapitalne projekte, što će dugoročno doprineti stabilnom finansijskom rastu u narednom periodu.

Brnabić sa predstavnicima MMF-a

Sa predstavnicima MMF-a danas je razgovala i premijerka Ana Brnabić koja je rekla da će vlada pokušati da smanji na minimum uticaj globalne krize i da će maksimalno zaštititi i građane i privredu.

Ona je ocenila kao veoma važno to što je ispunjena većina ciljeva iz aktuelnog aranžmana i dodala da se nada da će i naredna vlada nastaviti da sprovodi reforme i dobro sarađuje sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Brnabić je rekla da je važno sprovesti reforme javnih preduzeća, pogotovo onih iz energetskog sektora, što se posebno pokazalo za vreme krize i u tom smislu izdvojila Elektroprivredu Srbije, Srbijagas i Srbijašume, saopštila je Vlada Srbije.

Sagovornici su se saglasili da su za EPS sada posebno važne investicije, kako bi spremni dočekali narednu zimu, ali i efikasan menadžment. Kada je reč o reformama, premijerka je istakla važnost reforme Poreske uprave, u okviru koje Ministarstvo finansija sprovodi uvođenje novog modela e-fiskalizacije, a koji podrazumeva fiskalne uređaje koji imaju direktnu vezu sa Poreskom upravom u realnom vremenu.

Navela je da se nastavlja priliv stranih direktnih investicija, da su i danas u toku razgovori sa velikim investitorima i to ocenila kao dobar pokazatelj stanja srpske ekonomije, uprkos globalnim izazovima.

U tom kontekstu, Jan Kes Martejn je rekao da veruje da će se održati i nivo kapitalnih investicija države, ali i stranih direktnih investicija. Šef Misije MMF je dodao da je dobro što Srbija ima sopstvenu proizvodnju struje i razvijenu poljoprivrednu proizvodnju te stoga nema toliku potrebu za uvozom tih dobara i dodao da zna da vlada ima aktivni pristup trenutnoj globalnoj situaciji i da pokušava u svakom smislu da pomogne kompanijama.

On je naveo da je da je impresioniran načinom na koji je AIK banka preuzela Sberbank i da je to sprovedeno veoma brzo i efikasno. Na sastanku je bilo reči i o uvođenju novog sistema za obračun zarada u javnom sektoru "Iskra", koji će u potpunosti uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava, što je jedan od reformskih ciljeva.

Srbija je u junu prošle godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF-om Instrument za koordinaciju politika, koji će trajati do kraja 2023. godine. Aranžman je savetodavnog karaktera, što znači da ne podrazumeva finansijsku podršku.

 

 

Komentari (0)

Srbija