Biznis vesti

Šefica Kancelarije MMF-a: Srbija uspela da održi ekonomsku stabilnost, privredni rast najbolji u regionu

Komentari

Autor: Tanjug

06/03/2022

-

19:36

Šefica Kancelarije MMF-a: Srbija uspela da održi ekonomsku stabilnost, privredni rast najbolji u regionu
KNF panel: Makroekonomski trendovi u Srbiji - Copyright FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

veličina teksta

Aa Aa

Šefica Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Julija Ustjugova izjavila je danas na Kopaonik biznis forumu da je Srbija uprkos izazovima pandemije uspela da održi ekonomsku stabilnost i da je imala kumulativni rast BDP-a za ovu godinu veći od zemalja u regionu.

Ona je na panelu "Makroekonomski trendovi u Srbiji: Stvaranje održive budućnosti", govoreći o novoj krizi koja pogađa ceo svet, rekla da je važno nekoliko prioriteta, od kojih je prvi makroekonomska i finansijska stabilnost.

"Uprkos izazovima pandemije, ekonomska stabilnost je održana. Došlo je malo do pada BDP-a u 2020, ali kumulativno sa 2021. srpski ekonomski rast je prerastao rast zemalja u regionu", rekla je Ustjugova i istakla da je šteta po srpsku ekonomiju ograničena, kao i da je fisklana i monetarna politika bila dobra, kao i da je održana stabilnost u bankarskom sistemu.

Ukazala je da se, nažalost, ekonomije u svetu suočavaju zbog rata u Ukrajini sa novim nesigurnostima, koje se prelivaju iz jedne u drugu zemlju.

Ustjugova je istakla da su poskupeli roba i nafta, kao i da visoka inflacija najviše ugrožava siromašne slojeve stanovništva.

"Moraju se definisati politika i mere za ublažavanje efekata krize. Značaj fiskalnog stuba dobro je prepoznata u Srbiji. Srbija je mogla dobro da reaguje na sve ove pormećaje, jer je imala fiskalnu sigurnost", naglasila je Ustjugova.

"Dobro definisati pomoć za najranjivije kategorije"

Poručila je da za naredni period treba dobro definisati mere koje će se se odnositi na pomoć najranjivijim kategorijama stanovništva jer će, kako kaže, nesigurnost rasti ukoliko rizike ne prihvatimo na pravi način.

Kazala je da će uskoro MMF obaviti drugu reviziju aranžmana sa Srbijom i izvestiti o učinjenom napretku.

Ustjugova je naglasila da je važno dalje poboljšanje poslovnog okruženja, razvoj tržišta kapitala, zatim dalja reforma javnih preduzeća, zelena tranzicija, kao i pravedna tranzicija koja će na pravi način pomoći one koji će biti žrtve ovog procesa.

Pontara: Srbija relativno dobro stoji u aktuelnoj situaciji

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara rekao je da Srbija u poređenju sa drugim zemlja u regionu relativno dobro stoji u ovoj situaciji, kao i da ima 50 odsto energije iz domaće proizvodnje.

Kazao je da Srbija dobija 75 odsto struje iz lignita, a ostalo iz hidro kapaciteta, kao i da je gas koji Srbija dobija iz Rusije veoma važan za njenu privredu, ali da će biti problema ako dođe do nekih poteškoća sa isporukom.

Pontara je pohvalio razvoju infrastrukture u Srbiji i napomenuo da će Srbija morati da modernizuje termoelektrane i da postepeno smanjuje dobijanje struje iz uglja.

Dodao je da je Srbija svakako napravila veliki napredak i da ima još dosta prostora da napreduje u oblasti energetike. Takođe, pohvalio je reagovanje države u borbi sa pandemijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis