Biznis vesti

Šef Svetske banke: Rat u Ukrajini smanjuje globalni rast i najviše pogađa siromašne

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2022

-

16:42

Šef Svetske banke: Rat u Ukrajini smanjuje globalni rast i najviše pogađa siromašne
Dejvid Malpas - Copyright AP/Jose Luis Magana

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini je "katastrofa" za svet, koja će smanjiti globalni ekonomski rast, izjavio je danas predsednik Svetske banke Dejvid Malpas.

"Rat u Ukrajini dolazi u nepovoljna vremena za svetsku ekonomiju jer inflacije već uzela maha", rekao je Malpas u intervjuu za britanski javni servis BBC, naglasivši da ga, međutim, najviše zabrinjava "čist gubitak ljudskih života" u tom sukobu.

Prema njegovim rečima, ekonomski uticaj rata se proteže van granica Ukrajine, a rast globalnih cena, naročito energije, "najviše pogađa siromašne, kao i inflacija". Rat, kaže, gura naviše i cene hrane, što predstavlja "veoma relanu brigu i problem za ljude u siromašnim zemljama".

Malpas ističe da su i Rusija i Ukrajina veliki proizvođači hrane, te da nema "načina da se dovoljno brzo nadoknadi gubitak njihovih isporuka, što povećava cene".

Ukrajina je najveći svetski proizvođač suncokretovog ulja, dok je Rusija na drugom mestu, prema kompaniji S&P Global Plats. Zajedno, učestvuju sa 60 posto u toj svetskoj proizvodnji. Dve zemlje takođe imaju udeo od 28,9 procenata u svetskom izvozu pšenice, prema evidenciji "JP Morgana", navodo BBC i dodaje da cene pšenice na Čikaškoj terminskoj berzi dostižu najviše nivoe u poslednjih 14 godina.

Ruske isporuke ove sirovine ograničene su zbog sveobuhvatnih zapadnih sankcija koje sputavaju ostatak sveta da kupuje od Rusije, a s druge strane, isporuke iz Ukrajine su prekinute pošto su zbog borbi zatvorene luke u toj zemlji.

profimedia

 

Malpas je naveo da isti problem važi i za snabdevanje ruskim energentima, što je posebno štetno za zapadnu Evropu čije su vlade "zanemarile druge aspekte kako da obezbede dovoljno struje".

Oko 39 posto električne energije u EU potiče iz elektrana koje sagorevaju fosilna goriva, a Rusija je, kaže, najveći snabdevač Evrope upravo naftom i gasom.

Budući da EU nastoji da ubrza svoju tranziciju na druge izvore energije, Malpas smatra da bi Rusija "mogla trajno da izgubi neka od svojih tržišta", a gubitak tih prihoda je još jedna od stvari kojima će ovaj rat ugroziti životni standard u Rusiji, i dovesti do pada vrednosti rublje i rasta inflacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis