Fokus

Blinken i Borelj tvrde da EU i SAD čine sve da rat stane: "Ovo je Putinov rat i on mora da ga zaustavi"

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2022

-

16:43

Blinken i Borelj tvrde da EU i SAD čine sve da rat stane: "Ovo je Putinov rat i on mora da ga zaustavi"
Žozep Borelj i Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, i američki državni sekretar, Entoni Blinken, koji zajedno učestvuju na vanrednom sastanku Saveta EU posvećenom ratu u Ukrajini, kažu da su jedinstveni u zahtevu da rat stane i da sve čine da do toga dođe.

Žosep Borelj je pred sastanak naglasio da u Ukrajini ima mnogo civilnih žrtava, uz ocenu da Rusija vodi "varvarski način ratovanja" i najavio misiju Saveta za ljudska prava koja će proceniti kršenje ljudskih prava u Ukrajini.

"Ovo je Putinov rat i on mora da ga zaustavi. Ostaćemo ujedinjeni u zahtevu da se zaustavi rat i izbegne ubijanje nedužnog naroda", rekao je Borelj.

On ponavlja da je EU nametnula masivne sankcije Rusiji, da snabdeva oružjem ukrajinsku vojsku kako bi odbranila svoju teritoriju i narod i da pomaže preko milion izbeglih iz ratom zahvaćene zemlje.

Šef diplomatije naglašava važnost jedinstva zemalja članica EU kao i bliske saradnje sa SAD.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da su SAD, dolaskom Bajdena na mesto predsednika, obnovile svoje savezništvo sa EU i ocenio da su i Brisel i Vašington efikasniji kada rade zajedno.

On je pohvalio obim i brzinu reakcija EU na krizu u i oko Ukrajine ocenivši je ”istorijskom”.

"Zajedno smo suočeni sa Putinovim izabranim, neisprovociranim, neopravdanim ratom koji ima ogromne posledice po stvarne ljude. To mora da stane i mi smo opredeljeni da učinimo sve da taj rat stane za šta je vitalna koordinacija EU i SAD , ali i šire", rekao je Blinken.

On je dodao da agresija Rusije na Ukrajinu ugrožava u prvom redu ljudske živote u Ukrajini, ali i globalni mir, sigurnost principe i pravila.

”Ulazi su visoki, ali pošto radimo zajedno uveren sam da ćemo biti uspešni”, kaže Blinken.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet