Fokus

Borelj sa Blinkenom u Vašingtonu: SAD i EU sarađuju u prelasku na čistu energiju, najbolji primer Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Glas Amerike, Euronews Srbija

07/02/2022

-

23:07

Borelj sa Blinkenom u Vašingtonu: SAD i EU sarađuju u prelasku na čistu energiju, najbolji primer Zapadni Balkan
Žozep Borelj i Entoni Blinken - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Države i Evropska unija sarađuju u očuvanju evropskih energetskih rezervi od izazova usled ukrajinske krize, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Koordiniramo sa našim saveznicima i partnerima i zainteresovanim stranama u energetskom sektoru, između ostalog i u vezi sa načinima na koje najbolje podeliti rezerve energije u slučaju da Rusija prekine snabdevanje ili otpočne sukob koji ometa protok gasa kroz Ukrajinu", rekao je Blinken tokom susreta sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, saopštio je Stejt department.

Blinken je na početku sastanka rekao da su Sjedinjene Države usredsređene na ključni dugoročni cilj ubrzanja prelaska na čistu energiju kako bi se ispunio cilj nulte emisije i sprečila klimatska katastrofa. Dodao je da Vašington i Brisel sarađuju i u toj oblasti i da je najbolji primjer te saradnje Zapadni Balkan.

"SAD su godinama podržavale napore da se energetske mreže Zapadnog Balkana povežu sa onima u Evropskoj uniji da bi se ubrzala tranzicija sa uglja i drugih fosilnih goriva. Tokom tog istog perioda, EU je obezbedila grantove i investicije za razvoj energetskih mreži na Zapadnom Balkanu, ukljućujući nedavno kroz Akcioni plan za zelenu agendu. Videli smo kakav su uticaj imali ti napori. Albanija i Kosovo su uspostavili zajedničko tržište za električnu energiju, proizvodnja obnovljive energije je skočila, a zemlje širom regiona sada tragaju za različitim izvorima energije", rekao je Blinken, prenosi Glas Amerike.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

Borelj je istakao da je važno poslati snažnu poruku da bi se pokazala odlučnost u poboljšanju energetske bezbednosti za Evropu i direktne susede - u Ukrajini i na Zapadnom Balkanu.

"Uspostavili smo kontakt sa našim glavnim snabdevačima da bi poboljšali našu pripremljenost i osigurali da su zalihe energije pouzdane, priuštive i bezbedne, ne samo za nas, za Evropsku uniju, već i za naše susede, za Ukrajinu, Moldaviju i Zapadni Balkan. To je važna tačka današnje agende", poručio je Borelj i dodao:

"U sred smo snažne diplomatske krize sa Rusijom. Rusija ne okleva da koristi zalihe energije za Evropu kao oružje za geopolitičku dobit u trenutku naglog rasta cena energenata širom sveta".

Na to se nadovezao evropski komesar za energiju Kadri Simpson.

"Takođe možemo da bolje uskladimo naše poteze da podržimo Ukrajinu u ovom ključnom trenutku i koordinišemo pomoć za prelazak na čistu energiju i razvoj infrastrukture u zemljama Zapadnog Balkana. Po svim tim pitanjima, snažna saradnja može da ima veliki uticaj".

Visoki zvaničnik EU boravi u dvodnevnoj poseti Vašingtonu. Uoči dolaska u SAD saopštio je da je potrebno produbiti transatlantsku saradnju u oblasti energetike, klimaskih promena i aktuelnih geopolitičkih izazova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet