Evropa

Borelj: Rusija koristi energente za geopolitičku dobit

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

19:55

Borelj: Rusija koristi energente za geopolitičku dobit
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas u Vašingtonu, posle sastanka Energetskog saveta SAD i EU, da se Rusija u trenutim geopolitičkim turbulencijama "ne suzdržava" da iskoristi svoje značajne isporuke energenata Evropi kao "instrument za geopolitičku dobit".

Tokom zajedničke konfrencije za medije sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, Borelj je pozvao na diverzfikaciju izvora energije kako bi se smanjila zavisnost od Rusije, kao glavnog evropskog dobavljača prirodnog gasa, i obezbedila stabilnost tržišta gasa koji je danas u EU 10 puta skuplji u odnosu na pre godinu dana.

"Danas smo poslali snažu poruku zajedničke odlučnosti da jačamo energetsku bezbednost u EU i našsem direktom okruženju. Tu govorim o Ukrajini, ali takođe i o Zapadnom Balkanu", porčio je Borelj.

On je naglasio važnost zajeničkog rada EU i SAD u tranziciji sa fosilnih goriva ka obnovljivim izvorima energije, odnosno na ispunjenju konačnog cilja klimatske neutralnosti.

Žozep Borlej je veliki značaj pridao i jedinstvenom odgovoru koji EU i SAD imaju kada je reč o, kako je naveo, ruskim pretanjama na istoku Evrope.

On nagalšava da je Moskvi "više puta upućn poziv na deeskalciju situacije" i da se diplomatske aktivnosti nastavljaju na različitim nivoima.

"Verujemo da je diplomatsko rešenje i dalje moguće i to je jasan i prvi prioritet u koji ulažemo sve naše napore. Istovremeno, odlučni smo u stavu da će svaka dalja agresija protiv Ukrajine imati velike posledice. Nadamo se najboljem, ali se spremamo za najgore", poručio je Borelj iz Vašingtona.

Šef diplomatije EU je zaključio da će "ako Rusija nastavi putem agresije" aktivnosti EU i SAD "biti korodinisane, ukljucujući i sankcije". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa