Politika

Tri godine i 6.000 imena: Ko će se sve naći u bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma

Komentari

Autor: J.S/Euronews

10/06/2021

-

14:58

Tri godine i 6.000 imena: Ko će se sve naći u bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma
Tri godine i 6.000 imena: Ko će se sve naći u bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Predlog zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma, čija izrada traje već tri godine, od juče je u skupštinskoj proceduri.

Srbija će naredne nedelje, ukoliko taj predlog izglasaju poslanici, dobiti nacionalnu bazu terorista, u kojoj bi prema procenama, moglo da se nađe oko 6.000 imena onih koji su u poslednjih 20 godina prošli obuke za tu vrstu aktivnosti.

Ko će sve naći u ovoj bazi?

- Lica sa lista UN i drugih međunarodnih organizacija

- Lica označena prema zakonu o ograničavanju raspolaganja imovinom

- Osumnjičeni koji su optuženi ili osuđeni za terorizam

- Lica sa liste UN i drugih organizacija

Euronews.rs

Radulović: Srbiji potreban ovakav zakon, terorizam je problem svih

Vojni analitičar Vlada Radulović u razgovoru za Euronews Srbija rekao je da je ovaj predlog trebalo da bude i ranije donet i da je nephodan za Srbiju.

"Odbacujem tezu da je Srbija po pitanju terorizma bezbedna i sigurna. I te kako se terorizam svih nas tiče. Vi danas lako možete da budete meta terorističkog napada, jednog ili organizovane grupe. Takođe, treba obratiti pažnju i na sepratistički terorizam u kojem će svoje mesto naći i pripadnici bivše OVK", kazao je Radulović.

Kako je objasnio, nacrt zakona usklađen je sa Nacionalnom strategijom iz 2017. godine, koja je predvidela strategijske ciljeve za izradu nacionalne baze za sprečavanje i borbu protiv terorizma.

Ko će imati pristup bazi?

Pristup bazi podataka imaće MUP, Ministarstvo spoljnih poslova, bezbednosno informativna agencija (BIA), Vojno bezbednosna agencija (VBA), Vojno obaveštajna agencija (VOA) i Uprava za sprečavanje pranja novca, Republičko javno tužilaštvo, Tužilaštvo za organizovani kriminal kao i svi drugi državni organi kojima je pristup neophodan radi izvršavanja poslova u oblasti sprečavanja terorizma. 

Radulović je u razgovoru za Euornews Srbija objasnio da će baza sadržati sve one podatke koji su nephodni za identifikaciju fizičkog ili pravnog lica koje će se tu nalaziti.

"Baza podrazumeva različite liste podataka u zavisnosti da li govorimo o grupi ili pojedicnu i obuhvata sve podatke koji su po Predlogu zakona pobrojani: od imena i prezimena do posebnih napomena, i to važi za sve nezavisno od toga da li je reč o fizičkom ili pravnom licu koje će se tu naći. Važno je samo da se taj koji je u bazi lako i brzo identifikuje", kaže Radulović i objašnajva da će baza biti kompletna tek dve godine nakon što bude usvojena.

Euronews TV

"Kada se zakon usvoji u skupštinskoj proceduri, potrebno je oko godinu dana se implementria, a onda još godinu dana da se sama baza dovoljno popuni", kaže Radulović.

Komentari (0)

Srbija