Politika

Palmer: SAD ostaju posvećene uvođenju Zapadnog Balkana u EU

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2021

-

18:13

Palmer: SAD ostaju posvećene uvođenju Zapadnog Balkana u EU
Palmer: SAD ostaju posvećene uvođenju Zapadnog Balkana u EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izaslanik SAD za Balkan Metju Palmer rekao je danas da je dosledna američka vizija za Zapadni Balkan ona koja ovaj region vidi posvećen evrointegracijama i u miru sa svim susedima.

"Nadam se da to nije samo vizija koju SAD i EU imaju za ovaj region već i da je to vizija koju Zapadni Balkan ima sam za sebe", rekao je Palmer na video konferenciji "Balkan 2021:Podsticanje regionalne saradnje u post kovid eri" u Solunu.

On je dodao da SAD ostaju posvećene cilju a to je uvođenje Zapadnog Balkana u EU, kao i postizanju uzajamnog dubokog ekonomskog partnerstva među zemljama tog regiona.

Palmer je istakao da je zajedno sa Miroslavom Lajčakom tokom nedavne posete Beogradu i Prištini želeo da "pokaže posvećenost SAD da u bliskoj koordinaciji sa EU olakšamo dijalog dve strane".

On se osvrnuo i na konačnu presudu Ratku Mladiću za koju je rekao da joj je cilj da se spreči ponavljanje zločina.

Palmer je takođe ponovio da je američki predsednik Džozef Bajden potpisao sankcije u vezi regiona Zapadnog Balkana čiji je cilj borba protiv korupcije i nastojanje da se ojača vladavina zakona.

Američki zvaničnik je u svom obraćanju na konferenciji podsetio i na reči šefa nemačke diplomatije Hajka Masa koji je na Berlinskom procesu rekao da je potrebno postizanje zajedništva u ciljevima SAD i EU da se dođe do normalizacije odnosa u dijalogu Beograda i Prištine.

Izaslanik SAD za Balkan je pružio podršku ulozi Grčke u regionu Zapadnog Balkana, posebno zbog njenog odnosa sa Severnom Makedonijom kao i zbog produbljivanja odnosa sa Kosovom.

"Grčka ima snažnu podršku SAD i mi želimo još jaču saradnju širom regiona", istakao je Palmer.

On je dodao da se u regionu stiče utisak da EU gubi interes za perspektivu članstva Zapadnog Balkana u Uniji i da je zato potrebno da se izgrade veze poverenja.

Potrebno je da EU hitno vrati svoj kredibilitet i da u narednom periodu pokaže svoju ozbiljnost u vezi Zapadnog Balkana, zaključio je Palmer.

možda vam se dopadne

Stejt department: Sankcije za Zapadni Balkan - mogućnost da SAD odgovore na pretnje po stabilnost i demokratiju

Komentari (0)

Srbija

Petković o dijalogu u Briselu: Rešenje je da pregovaramo, tražimo rešenja, koliko god da su teška
Stanovnici Bloka 37 iz Novog Beograda ne odustaju od svojih zahteva