Politika

Dačić: Srbija spremna da bude domaćin dijaloga Rusije i Ukrajine, ako to dve strane žele

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2022

-

07:37

Dačić: Srbija spremna da bude domaćin dijaloga Rusije i Ukrajine, ako to dve strane žele
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je spremna da u svakom trenutku bude medijator u dijalogu Rusije i Ukrajine na visokom nivou, ako dve strane to žele, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

"Moj prijatelj, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, Sergej Lavrov, nedavno se u razgovoru sa srpskim novinarima pozitivno izjasnio o ovoj mogućnosti i to mi je drago. Srbija je spremna da u svakom trenutku ponudi svoje dobre diplomatske usluge i prijateljski odnos obema stranama ako to žele da iskoriste", rekao je Dačić u intervjuu za ruski list "Izvestija".

Istakao je da Srbija, uprkos pritiscima Zapada i statusu kandidata za EU, neće da se pridruži antiruskim sankcijama jer su, kako je rekao, u pitanju državni interesi Beograda.

Dačić je podvukao da Srbija zbog ovakve politike trpi pritiske Zapada, ali da se tome "sa punom odgovornošću" opire, štiteći važne državne interese Srbije.

"To što smo kandidat za članstvo u EU ne obavezuje nas da svaku našu odluku koordiniramo sa EU. Pogotovo ako verujemo da to može biti štetno po našu zemlju, a sankcije Rusiji bi bile upravo takvo rešenje", kaže Dačić.

Dodaje da sankcije bilo kojoj državi ne mogu biti put do bilo kakvog političkog rešenja.

"I moja zemlja je bila pod sankcijama devedesetih godina i dobro znamo da ovakav pritisak ne funkcioniše. U pitanju su naši važni državni interesi, jer je reč o Rusiji, našoj prijateljskoj i bratskoj zemlji i narodu, sa kojima imamo izuzetno razvijenu ekonomsku, kulturnu i svaku drugu saradnju", zaključio je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija