Politika

Lavrov o sankcijama Rusiji: Ne mogu da odgovaram na odluke Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

28/03/2022

-

12:01

Lavrov o sankcijama Rusiji: Ne mogu da odgovaram na odluke Srbije
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP/Maxim Shemetov

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je danas da ne može da odgovara na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo vezano za uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, kao i da Rusija duboko poštuje srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i prijateljima. On je izneo uverenje da će Rusija i Srbija pronaći najbolje moguće rešenje za NIS.


Lavrov je u onlajn intervjuu sa četiri srpska medija, među kojima je Tanjug, kazao da su Srbi i Rusi bratski narod koje povezuje i zajednička istorija, kao i pobede u borbi protiv zajedničkih neprijatelja.

"Ne mogu da odgovaram na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo. Mi smo bratski narodi, objedinjuje nas zajednička istorija, zajedničke pobede protiv zajedničkog neprijatelja i vidimo koliko su ta osećanja ukorenjena u duši srpskog naroda i njegovog istorijskog sećanja", kazao je Lavrov, odgovarajući na pitanje Novosti.

Ističe da Rusija nikada ništa ne nameće silom i dodaje da zapad to čini putem ekonomskih i drugih ucena.

"To nije pristojno, tako se ne treba ponašati ni u društvu, a ni na međunarodnoj sceni kad svima pokušavaju da zavrću ruke. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio više puta o toj temi kada je rekao da Srbija ima svoje interese. Duboko poštujemo srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i svojim istorijskim prijateljima", kazao je Lavrov.

Nema sumnje u dobro rešenje za NIS

Rusija i Srbija pronaćiće najbolje moguće rešenje za NIS, u to nema nikakve sumnje, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je na pitanje Tanjuga da li je bilo razgovora sa zvaničnim Beogradom o preuzimanju vlasništva nad NIS-om i da li je Rusija spremna da preda vlasništvo i pod kojim uslovima, kazao da dve zemlje imaju jako dobre odnose.

On je kazao da NIS ima značajnu ulogu u privredi Srbije i da doprinosi snažno srpskom budžetu.

„Rešenje će biti pronađeno na osnovu dogovora dve zemlje i kompanije. Nema tu nikakve sumnje“, podvukao je Lavrov.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija