Politika

Greko: Srbija napredovala u prevenciji korupcije u parlamentu

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2022

-

11:01

Greko: Srbija napredovala u prevenciji korupcije u parlamentu
Greko: Srbija napredovala u prevenciji korupcije u parlamentu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije Greko u svom najnovijem izveštaju zaključuje da je Srbija na zadovoljavajući način sprovela osam od 13 preporuka u oblasti prevencije korupcije među članovima parlamenta, sudijma i tužiocima, dok pet preporuka ostaje delimično sprovedeno.

Ovakvim poboljšanjem u oblasti borbe portiv korupcije, Srbija više nije na "globalno nezadovoljavajućem" nivou kada je reč o ispunjavanju preporuka Saveta Evrope, navodi Greko.

U evaluaciji napretka Srbije u borbi protiv korupcije u Greko kažu da je većina preporuka primenjena na zadovoljavajući način kada je reč o prevenciji korupcije među poslanicima počev od poboljšanja taransparentnosti zakonodavnog procesa do uvođenja Kodeksa ponašanja i osnivanja Komisije za etiku.

"Još uvek treba uvesti konkretne rokove u Poslovnik Narodne skupštine. Korišćenje hitnog postupka se znatno smanjilo, mada još uvek nisu uvedena jasnije pravila kojima bi se striktnije uredila ova praksa", navodi se u izveštaju Greko.

Kada je reč o prevenciji korupcije među sudijama i tužiocima, u Greko navode da usvajanje ustavnih reformi omogućava sprovođenje većeg broja preporuka Saveta Evrope, da se većina članova Visokog saveta sudstva sada bira od strane kolega i da je ukinuto članstvo predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti po službenoj dužnosti.

"Treba pohvaliti normativni okvir i metode za unapređenje objektivnosti i transparentnosti postupaka zapošljavanja sudija i tužilaca. Organizovane su aktivnosti obuke i podizanja svesti za veliki broj sudija i tužilaca, naročito putem Pravosudne akademije. Sistem vrednovanja rada sudija i tužilaca je ojačan uvođenjem kriterijuma kvaliteta", stoji u izveštaju Greko.

U Strazburu zaključuju da je novim Zakonom o sprečavanju korupcije, koji je izmenjen prema preporukama Greko, kao i relevantnim priručnicima i vodičima za funkcionere, poboljšana primena pravila o sukobu interesa koja se primenjuju na narodne poslanike, sudije i tužoce.

Komentari (0)

Srbija