Politika

Evrokomora: Neophodan jasan okvir za reforme i pristupanje Zapadnog Balkana u Evropsku uniju

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2022

-

18:56

Evrokomora: Neophodan jasan okvir za reforme i pristupanje Zapadnog Balkana u Evropsku uniju
Evrokomora: Neophodan jasan okvir za reforme i pristupanje Zapadnog Balkana u Evropsku uniju - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Evrokomora pozvala je zemlje Zapadnog Balkana i Evropsku uniju da postave jasan vremenski okvir za sprovođenje reformi, koje vode ka pristupanju Evropskoj uniji zemalja Zapadnog Balkana.

Na internet stranici Privredne komore Srbije objavljeno je da Evrokomora pored jasnog plana za sve partnere sa Zapadnog Balkana, koji vodi ka punom članstvu u EU, podržava i striktnu primenu revidirane metodologije tokom procesa pristupanja.

Evrokomora smatra i da je dobro koristiti princip ranog pristupanja i da u perspektivi budućim članicama, nakon harmonizacije zakonodavstva u pojedinim oblastima, bude dostupan privilegovan pristup Jedinstvenom tržištu EU ili pojedinim njegovim elementima.

Evrokomora pruža podršku uspostavljanju Zajedničkog regionalnog tržišta, proširenju zelenih koridora na granične prelaze sa susednim državama članicama EU i smanjenju troškova rominga između EU i ZB, kao i primeni Zelene agende za ZB, navodi PKS.

Navodi se i da je stalni poslovni dijalog EU i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6) važno sredstvo za angažovanje poslovne zajednice u proces proširenja.

Dodaje se da ovaj dijalog doprinosi da se brzo identifikuju problemi u trgovini i predlože konkretna rešenja.

Evrokomora traži od EU i da poveća pretpristupnu podršku budućim članicama sa ZB uslovljenu poboljšanjima u pojedinačnim reformskim procesima.

Daje se puna podrška sprovođenju mera u oblasti ključnih infrastrukturnih projekata, inovacionih kapaciteta i strukturnih investicija, a naročito onih predviđenih Ekonomsko-investicionim planom za ZB Evropske komisije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija